Melatonin Hormonu Nedir? - Melatonin Hormonu Faydaları
Yakın Çekim

Uykusuzluktan Kansere Her Şeyin Çaresi, Melatonin Hormonu!

Son zamanlarda etkisini adını daha çok duyar olduğumuz melatonin hormonu aslında birçok derdimizin çözümü. Epifiz bezinden salgılanan ya da dışarıdan besin yoluyla alabileceğimiz bu hormon uyku düzensizliğinde, kansere kadar birçok hastalığın ve sorunun çözümü oluyor.

Epifiz bezinden salgılanan hormonlardan biri olan Melatonin nedir?


Stresi azaltan ve uykuyu düzenlediği bilinen melatonin sadece akşam 9da salgılanır, gece 2de bu salgılanma zirveye çıkar. Ancak melatonin içeren besinler tüketerek de salgılayabilirsiniz. Tıp dünyasında bilinen melatonin hapları olduğu gibi besinlerden de edebilirsiniz.

Son zamanlarda melatoninle alakalı makalelerde bakıldığında uyku düzenine olan olumlu etkisinin yanında birçok etkisinin keşfedildiğini görüyoruz.


Melatonin salgılandığında huzur etkisi sağlandığını görüyoruz. Mide bağırsak düzenini sağlıyor, kemik güçlendiriyor, obeziteye karşı dirençli olmayı sağlıyor ve en önemlisi kansere karşı yardımcı oluyor. Kansere olan bu etkisi en çok dikkat çekenlerden.

Kanserli hücrelerin yayılımını engelleyen melatonin etkisi!


Düzenli melatonin salgılayan vücut, kanserli hücrelerin durmasına, gerilemesine ve yok olmasına kadar gidecek bir tedaviye neden olabiliyor.

Melatonin karanlıkta salgılanır ve görme engelli insanlarda kanser oranı çok düşüktür.


Birçok insanın melatonin salgılanmasını azaltacak bir hayat yaşamaktadır. Melatonin salgılanmasını azaltan faktörler arasında en büyük etkise sahip olan, karanlıktan yararlanmama! Gece saatlerinde en çok salgılanan saatlerde bilgisayar başında ya da televizyon başında vakit geçirmek melatonin salgılımınım engeller. Gece 2-5 arası uyumak şart.

Peki, melatonin sadece karanlıkta mı salgılanır? Hayır!


Karanlıkta salgılandığını söylediğimiz bu hormon bir şekilde daha kendi kendine salgılanır. Açlık anında. Sadece karanlıkta değil gün boyu melatonin salgılamak mümkün.

Eğer oruç tutuyorsanız, gün boyu melatonin salgılıyorsunuz demektir.

Aç kalmanın melatonin üretimi arttırdığı biliniyor. Güneşin doğduğu andan battığı ana kadar kalınan açlık vücudunuza sandığınızdan çok daha yararı mevcut.

Hangi gıdalar melatonin içerir?


Ay çiçeği, keten tohumum susam, çemen, kabak, nohut, barbunya, kuru fasulye, salatalık, patates, karnabahar, mantar, domates, soğan, lahana, bezelye, brokoli, ıspanak, patlıcan, kestane, patlıcan, badem, Antep fıstığı, ceviz, fıstık, böğürtlen, portakal, elma, çilek, muz, peynir, balık, et, hardal, çemen, anason, rezene, deva dikeni, kızılcık, sarı karton içeriği olan yiyecekler melatonin hormonu salgılanmasını arttırmaktadır.

Buna da Göz At

Close
Close