Yakın Çekim
Sunum Yaparken Mutlaka Dikkat Etmen Gereken 6 Madde

Okulda, iş hayatında, bazen de özel hayatta zaman zaman sahne senin olur. Ve sen belki birkaç insana, belki onlarcasına belki yüzlercesine, belki de binlercesine hitap etmek zorunda kalabilirsin. Korkma! Sahneni doya doya yaşa; e, ne demişler herkes bir dakikalığına ünlü olacak! Şaka bir yana, bir sunum yaparken neler dikkat etmelisin gel bakalım!
1-) En sevdiğin eşyan!
Sana iyi hissettiren, güvende hissettiren bir eşyan mutlaka vardır. Bu eşya bir küpe olabilir, bir saat olabilir, bir kravat, belki de bir ayakkabı olabilir. Eğer o eşyanı o gün üzerinde taşırsan sana iyi gelecek, seni güvende hissettirecektir. Bilmelisin ki eşyaların da dili, ruhu, enerjisi vardır!
2-) Hareketlerin dili var!
Eşyaların olduğu gibi hareketlerin de dili vardır. Bazen farkında olmadan yaptığın bir hareketin ruh halini karşı tarafa yansıttığını bilmelisin. Örneğin sahnede ya da kürsüde kollarını bağlaman, karşı tarafa “Ben iletişime kapalıyım!” mesajı vermendir. Bir tarafa dönecekken sadece kafanla değil, tüm bedeninle dönmen gerekir. Ayaklarını çok açık ya da çok kapalı tutman da olumsuz-farklı bir enerji verir. Beden dilini tabii ki kullanmalısın ancak fazla kullanman da göz yoracaktır.
3-) Gözler yalan söylemez ki!
Sunum deyince akla hemen onun adı gelir: göz teması! Evet, göz teması elbette ki önemlidir. Anlatacağın konu her neyse mutlaka göz teması kurmalısın ancak en sık yapılan hata, göz teması yapmaya çalışırken dinleyicilerin gözüne dik dik bakmaktır. Bu dik bakışlar, izleyicinin dikkatini dağıtır ve rahatsız eder. Tek bir kişi ya da tarafa bakma. Her yere bakıyormuş izlenimiyle bakışlarını ortaya doğru at ve gözlerini farklı noktalarda gezdirmeyi unutma.
4-) Çiğne!
Telaffuzunu kolaylaştırmak için, kelimeleri daha düzgün söyleyebilmek için sahneye çıkmadan önce biraz sakız çiğnemeyi dene. Şimdi söyleyeceğimiz seni korkutabilir ama dilini çiğnemen de çok işe yarar. Dilini acıyana kadar çiğne. Sonra da dişlerinin etrafında çevir. Yorulunca tersi yönünde çevir. Bırak acısın. Hatta bu işi büyütelim, daha düzgün bir diksiyon için sana tavsiyemiz var:
5-) Konforunu İhmal Etme!
O gün ne giyeceğini hafife alma! Senin konforun ve hareketlerin sunumun verimi için önemli. Sırf şık olmak için içinde rahatsız olacağın, kötü hissedeceğin kıyafetler giyme. Rahatça hareket edebileceğin, hareketlerini kısıtlamayacak kıyafetler seç. Ayrıca ayakkabıların yeniyse onların siftahını sakın o gün yapma!
6-) Eline Kalem Al!
Sahneye ya da kürsüye çıkmadan eline bir kalem almanı tavsiye ederiz. Bu kalem sayesinde sıkıldığın zorlandığın zamanlarda hıncını ondan çıkabilir, kendini yatıştırabilirsin. Elinde ya da avcunda bir şeyler olması seni iyi hissettirecektir.