Sınav Anında Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler | Özçekim
Yakın Çekim

Sınav Anında Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

İçindekiler Göster

Yarın ve pazar günü sınav varrrr! Durun durun paniğe kapılmayın hemen… Siz zaten bu âna çoktannn hazırsınız, bir senedir zaten bu sınava hazırlanıyorsunuz ve kendinizden eminsiniz. Sonuç her ne olursa olsun, okul bahçesinde sizi bekleyenler, size güvenenler, size inananlar daima arkanızda…

Annenizden, büyüklerinizden bir sürü tavsiye aldınız elbet… E, biz de eksik kalmayalım, çorbada tuzumuz olsun istedik. Çeşitli uzman görüşleriyle (anneler dâhil =) sınav anında yapıp yapmamanız gerekenleri sizin için bir kez de biz sıralayalım istedik:

Sabah uyanınca kesinlikle kahvaltı yapın. Stres vb. faktörlerle kan şekerinizin düşme ihtimaline karşı sınava girmeden önce yemek üzerine yanınıza tatlı bir şeyler alın. Sınavdan önce kafein almamaya özen gösterin.

Sınav Anı

 

Salon görevlisi size zaten söyleyecektir ama kitapçığı elinize alır almaz her ihtimale karşı öncelikle sayfaları kontrol edin. Bir eksik, bir farklılık sizi bulabilir, ne malum?

 

Kitapçıktaki bir bölüme başlamadan evvel, bölüme çok hızlı şekilde göz atın. Bu, soruların genelini kavramanızı ve ona göre hareket etmenizi sağlar. Aman ha, sakın umutsuzluğa kapılmayın!

Tek soruyla çok uğraşmayın, kafanızı o soruya takmayın. Çözümü bildiğinizi düşündüğünüzü biliyoruz ama bu size vakit kaybettirir. En son, rahat bir kafayla o soruya geri döndüğünüzde, o soruyu daha iyi çözebildiğinizi göreceksiniz.

Sınav Anı

Yan taraftaki kalem sesi, salon görevlisinin adımları, önünüzdeki öğrencinin hangi sayfada olduğu… Zihninizi hiçbir detayla dağıtmayın. Zihniniz dağılmaya başladığı an derin bir diyafram nefesi alın ve tekrar sorulara dönün.

“Arkadaşlar, şu kadar zamanınız kaldı; arkadaşlar bu kadar zamanınız kaldı!” gibi uyarılar, sizi telaşa sokmasın. Zaman algısının farkında olarak sıraya oturun. Zaman uyarısı her sınavda karşılaştığınız bir durum olacaktır.

Sınav Anı

Sinirlendiğiniz, telaş yaptığınız anlar olacak. Sorular gözünüzde büyüyecek… Bu gibi durumlarda 10 saniyeliğine kitapçıktan uzaklaşın. Nefes alıp verin… (Doğru nefes çok önemli, diyafram nefesi almayı ihmal etmeyin)

Diyafram Nefesi Nedir- Nasıl Alınır?

 

Meğer Yıllardır Yanlış Nefes Alıyormuşuz!

Sınavı erkenden terk etmeyi düşünmeyin… Sorular bir an gözünüze çok zor gelmiş olabilir, tekrar deneyin… Bitirseniz bile son kez kontrol edin. Dönüşü olmayan bir zaman içerisinde olduğunuzu unutmayın.

Soruları optik forma tek tek ya da sınav bitiminde toplu olarak kodlamak yerine gruplar şeklinde kodlayın. Sayfa bitimlerinde yahut 3’er 4’er soru şeklinde kodlayarak devam edin. Bu, hata yapma durumunuzu engelleyecektir.

Sınav Anı

 

Ve son olarak, bunu söylemesek olmaz; tüm anne ve öğretmenlerin ağzından biz de söyleyelim: Soruları güzel okuyun…

Soruları güzel okuyun

 

Size güveniyoruz! Emeklerinizin karşılığını almanızı diliyoruz!

İETT’den YKS Sürprizi

 

Buna da Göz At

Close
Close