Yakın Çekim
Nasıl Patent Alınır?
Diyelim ki güzel bir fikriniz var ve yep yeni bir buluş yaptınız. Kuşkusuz yapmanız gereken ilk şey bu buluşunuza patent almak olmalı. Peki nasıl? Bir buluşa nasıl patent alınır gelin birlikte bakalım.
Patent Tam Olarak Nedir?
İlk önce Patent Nedir? Sorusunu yanıtlamalıyız. Patent aldığınız takdirde ne gibi haklarınız olacak bilmelisiniz. Patent, buluş sahibine buluş konusu ürünü; üretme, kullanma, satma ya da ithal etme hakkı veren bir belgedir. Buluşu yapılan, neredeyse her şey patent koruması kapsamı çerçevesine dâhildir. Buluşu yapılan bir ürün ve ya sistemin bütün hakları, patent sahibine ait olur ve ondan izinsiz kullanılamaz.
İlk Adım: Senden Önce Bulan Var mı Bir Bak
Yeni bir şey icat ettiğiniz takdirde ilk adım buluşunuzla ilgili bir araştırma yapmak olmalı. Ee… Dünya kalabalık belki daha önce birinin aklına gelmiştir ve sizden önce patent alıvermiştir. Mevcut patentleri aratmak ve detaylarını görmek için, Google Patent Search servisinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca, Türk Patent Enstitüsü’nün resmi web sitesinden de daha detaylı bir bilgi alabilirsiniz.
Rota Oluşturuldu. Hedef: Türk Patent Enstitüsü
Yalnızca internette aramak yeterli değil. Şimdi ilk durağınız Türk Patent Enstitüsü. Patent başvurusunun ilk aşaması olarak, buluş sahibinin, Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak patent araştırması yaptırması gerekiyor. Buluş olduğu iddia edilmekte olan icat, gerçekten buluş mudur acaba? Diye uzman bir patent vekili, tekniğin bilinen durumu konusunda bir ön-araştırma yapacak.
Buluş mu Bu şimdi?
Asıl iş bu araştırma sonucunda, başvurunuzun buluş olduğuna karar verilmesiyle başlıyor. Patent vekili “Evet, bu bir buluş!” dediği anda buluş sahibinden, buluşu ayrıntılı bir biçimde anlatan taslak, belge, bilgi ve resimler ister. Patent vekili, buluşçudan almış olduğu bilgiler ve varsa resimler ile buluşu anlatan patent tarifnamesini usulüne uygun olarak yazar. Buluşçu bu tarifname üzerinde, önerilerini bildirir ya da gerekli gördüğü düzeltme, ekleme, değiştirme ve çıkarma işlemlerini yaparak patent vekiline yollar.
Başvuru Zamanı Geldi
Buluşunuzu anlatan dosyalar hazır olduğunda başvuru dilekçesi doldurulur, başvuru ücreti, Türk Patent Enstitüsü’ne ödenir. Başvuru dilekçesine, Patent tarifnamesi ve Ücret dekontu eklenerek, resmi kurumlara teslim edilir. İşte şimdi patent belgesini almaya çok yaklaştınız…
Köprüden Önceki Son 3 Çıkış
Dur daha bitmedi. Türk Patent Enstitüsü ciddiyetle bu başvuruyu inceleyecek. Hem de tam 3 kez. Bu incelemelerde hata veya eksik bulursa başvuru sahibinden düzeltmesini isteyebilir. 3. İncelemeden de sağ çıkan buluş artık patent almayı hak etmiş demektir. Tebrikler artık patentli bir buluşa sahipsin…
Bize Gelişi Bu kadar?
Peki, tüm bunlar bize kaça mal olacak? Başvuru ücretlerini de verelim tam olsun. Patent başvurusunda ücretler 3 kategoride sıralanır.
Başvuru ücreti 25 TL
Araştırma ücreti 50 TL
İnceleme ücreti 50 TL
Toplam 125 TL ile artık üretiminden ticaretine kadar tüm hakları size ait bir patentli buluşunuz var demektir. Kim bilir bu masrafı katlayacak ve milyonlar kazandıracak bir girişimin lideri olursunuz.
Neden olmasın 🙂
Habersiz Çekim!
Teknoloji gelişiyor da devlet kurumları aynı mı kalıyor sandın! İşin en güzel yanını sona sakladık. Eğer bu maddeye kadar pes etmediysen yaşadın. Çükü artık tüm bu işlemler online olarak da gerçekleşiyor. Başvuruda bulunmak ve hatta ödemelerini yapmak için Türk Patent Enstitüsü’nün sitesine girmen yeterli. İşte sana patent başvuru adresi: Buradan Başvurabilirsiniz!
Eminiz bu linke tıklamana değecek fikirlerin vardır. Hadi başla genç, Özçekim arkanda!