8 Mart Dünya Kadınlar Günü | Özçekim
Yakın Çekim

Kadın, Cephede de Kadın; Mutfakta da Kadın Milli Mücadelede Kadın Kahramanlar

Kadın… Bu, ekmeğini taştan çıkaran, taşı sıkıp suyunu çıkartan güçlü varlık… İnsanı dünyaya getiren, insanı büyüten, hayata katan… Mutfakta yemek yapan, cephede savaşan… Hem öğretmen, hem doktor, hem mühendis, hem ev hanımı… Kadın! Bugüne özel, gelin milli mücadelede gücünü bir kez daha göstererek bu güvenli günlerimizin temelini atan kadınlarımızı bir kez daha hatırlayalım.

Çünkü “Kadın insandır. Biz insanoğlu.”

Nene Hatun

Nene Hatun

Nene Hatun, milli mücadelenin kadın sembolüdür. Osmanlı –Rus Savaşı sırasında, Erzurum’daki Aziziye Tabyası‘nın savunulmasında kahramanca mücadele etti. Savamaya iki küçük çocuğunu evde bırakarak gelmişti. Çatışma sonucunda birçok kişi yaralandı, yaralılar arasında Nene Hatun da olmasına rağmen, kendi yarasını unutup başkalarının yarasını sarmaya çalıştı. Nene Hatun adını, milli mücadele kahramanlarına altın harflerle yazdırdı.

Erzurumlu Kara Fatma

Erzurumlu Kara Fatma

Erzurumlu Kara Fatma, Subay Derviş Ahmet Bey’le evlendiğinde onunla birlikte hiç düşünmeden Balkan Savaşlarına katıldı. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra “üstteğmen” rütbesiyle emekli olsa bir fedakârlık daha yaparak maaşını Kızılay’a bağışladı.

Şerife Bacı

Şerife Bacı

Kurtuluş Savaşı sırasında İnebolu’da bulunan cephaneleri donma pahasına sırtında kızıyla Ankara’ya taşırken donarak öldü. O soğukta küçücük kızıyla evinde oturmayı değil; vatan için ölmek pahasına İnebolu’dan Ankara’ya yürümeyi tercih etti. Bugün Kastamonu’da onun donmuş olarak ölü bulunduğu yerde heykeli bulunmakta.

Halide Edip Adıvar

Halide Edip Adıvar

Halide Edip Adıvar, kaleminin yanı sıra savaş döneminde yaptıklarıyla da “kahraman” unvanını sonun kadar hak etmiştir. 1919 yılında, Kurtuluş Savaşı’nın başında halkı bilinçlendirmek adına Sultanahmet Meydanı’nda yüreklendirici bir konuşma yapmıştır. Sultanahmet Meydanı’nda halkı milli mücadeleye davet etmek için yaptığı konuşmasını öyle bir hararetle yürütmüştür ki konuşma bitip kürsüden indiğinde iki kişi düşmemesi için onun koluna girmek zorunda kalmıştır. Balkan Savaşları’nda gönüllü hastabakıcılık yapmış, Onbaşı unvanı alarak cepheye bile gitmiştir.

Halime Çavuş

Halime Çavuş

Milli mücadelenin vazgeçilmez kahramanı Halime Çavuş’un öyküsü biraz ilginç. Öyle ki Halime Çavuş, uzun yıllar Haliç Çavuş zannedildi. Bunun sebebi ise savaşa katılmak için erkek kılığına girmesiydi. Saçını kazıtan, tıraş olan ve erkek gibi giyinen Halime Çavuş, kadın olduğunu belli etmeden askerlerin içine karıştı ve açılan bir ateş sonucu bir ayağı sakat kaldı.

Binbaşı Ayşe

Binbaşı Ayşe

Binbaşı Ayşe’nin eşi, Kafkas cephesinde şehit düşünce, onun yarım kalmış görevini tamamlamak üzere Binbaşı Ayşe de savaşa katılma kararı aldı. Mücadelenin en başından sonuna kadar cephelerde bulundu. Başında kalpak, ayağında çizme, bir subay kılığında cephelerde gezmesiyle tanındı.

Nezahat Onbaşı

Nezahat Onbaşı

Albay Hafız Halit Bey’in kızı olan Nezahat Baysel, annesini erken kaybettiğinden henüz 9 yaşında babasıyla birlikte cephelere gitmek durumunda kaldı. Böylece küçük Nezahat, 9 yaşında cephelerle tanıştı, babasının yanında dolaylı da olsa savaştı. Babasıyla birlikte birçok savaşa katılarak başarılar elde etti ve adeta 70. Alayın simgesi haline geldi. İsmet Paşa ve Mustafa Kemal’in de dikkatini çekti.

Habersiz Çekim*

Zübeyde Hanım

Zübeyde HanımSavaşmak, mücadele etmek yalnızca topla tüfekle değil. Milli mücadelenin kahramanlarından bahsederken milli mücadelenin lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ı anmamak olmazdı.

Ve cephelerde gözünü bile kırpmadan kan dökmeden daha yüzlerce kadınımız! Ruhlarınızın şad olsun; bu vatan size minnettar kalacak…

Hayata insanı katan, hayata değer katan tüm kadınlarımızın günü kutlu olun…

 

 

 

 

 

 

Buna da Göz At

Close
Close