Yakın Çekim
İradeni Geliştir, Kendinden Maksimum Verimi Al

Biyolojik faktörler, insan iradesinde çok etkili. Ancak her şeyin özü psikolojik etkenlerle başlıyor. İnsan iradesinin %30’u biyolojik faktörleri oluştururken, %70’i ise tamamı ile psikolojik etkenlerden kaynaklanıyor.
Ego Tükenmesi
Diyelim ki bir AVM’de bir mağazaya girip bir elbise beğendin. Ama almadın. Daha sonra başka bir AVM’de arkadaşında gördüğün çok güzel bir ayakkabıyı gördün. Ama ihtiyacın yok diye yine almadın. Daha sonra ise değiştirmeyi planladığın telefonun üst modelini gördün. Hesabında da yeterli miktarda para var. Halbuki şu andaki telefonun da ihtiyacını görüyor. Ancak bu kez dayanamayıp aldın. Çünkü ego tükenmesi ile karşı karşıya kaldın.
Bunu bir pil gibi düşünebilirsin. İrademiz çok yüksekten başlar ve zaman geçtikçe azalır. O yüzden günün ilk saatleri daha iradeli ve güçlüyüzdür. Diyete başlayan bir insanın diyeti akşam saatlerinde bozmasının sebebi de budur.
Uykunun akabinde uyanınca geçirdiğin ilk saatlerde en önemli işlerin neyse yapmalısın. Çünkü ilerleyen saatlerde irade düşmeye başlıyor ve zorlu işleri erteleme ihtimalin artıyor. Peki iradeni sağlam tutmak ve istediğin kişiye dönüşmek için ne yapman lazım? Bunun için üç tane yöntem var. Onlara geçelim.
Kümeleme Tekniği
Büyük bir görev üstlendiğin zaman bunu çok küçük parçalara bölmek suretiyle yapılması gereken davranıştır. Ünlü sihirbaz David Blaine, bunun en güzel örneklerinden birini gerçekleştirmiştir. 63 saat boyunca buzla kaplı bir küpte kalmak üzerine kurulu bir konuda bu yöntemi uygulayıp, her şeyi saat saat düşündü. Yoksa bir anda 63 saati düşünse, asla bitmeyen, korkunç bir şey olurdu ve iradesi muhtemelen biterdi.
Ayrıca hedefleri küçük parçalara bölmek ve parça parça iş olarak bakmak her türlü kârlıdır. Çünkü beyin “Bunu hallettim, başardım” hissini alır ve motivasyon da artar. Özgüven artar ve bir işi yaparken daha az irade gücüne ihtiyaç duyarsın.
Bakış Açını Değiştir
Profesör Veronika Job, irade gücünü değiştirmek adına bir araştırma yapmıştır. Her zaman pozitifi görenlerin irade gücünün daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. “Ben yapamam, beceremem.” Diyen biri yerine “Sen yeterince iyi ve güçlüsün”ü beynine kodlayan kişiler irade konusunda her zaman daha becerikli olmuşlardır. Olayları ifade ediş şeklin, kullandığın kelimeler, yani ağzından dökülenler çok önemli. “Yapamam, yapmamalıyım” gibi kelimelerin yerini sadece “istiyorum” veya “istemiyorum” gibi net bir şekilde karar verip ona göre davranmak gerekiyor.
Beyninizi alıştırmaya çalıştığınız kodlar, yalan da olsa zamanla beyin bunu kabullenir ve oturur. Mesela “Ben sigarayı bırakmak istiyorum” demek yerine “Ben sigara içmiyorum” deyin. Yalan bile olsa deyin. Kendini kandırmak gibi gözüken bu yöntemde yavaş yavaş taşlar yerine oturacak ve dediğin şeye beynin evrilecektir.
Üst Düzey Düşünme
Öncelikle “Alt düzey düşünme”nin ne olduğunu belirtelim. Kısa vadeli ve ayrıntılı düşünme biçimidir bu. Mesela spora gitmek istiyorsun. “Nasıl kilo vereceğim, neler yiyeceğim, spora nasıl gideceğim?” gibi sorular alt düzey düşünmedir. Aslında yanlış değildir ancak bunun yerine, yani nasıl yerine “neden?” kelimesini koyarsan her şey daha mantıklı olur.
Üst düzey düşünme amaç ve anlam duygusu kazandırır. Neden beslenme düzenini değiştireceğini düşünmek, beslenme düzenini değiştirmenin senin için en iyisi olduğuna inanmanı sağlar.