Yakın Çekim
İnsani Yardım Günü’nde İnsani Yardım Çalışanlarına Dair Her Şey

Tarih 19 Ağustos 2003. Yer, Bağdat-Birleşmiş Milletler merkez binası. Binanda tek amacı zor durumda kalan insanlara yardım etmek olan, bunun için tün zorlukları göze almış onlarca kişi… Binaya düzenlenen hain saldırı ve hayatını kaybeden 22 kişi.
O günden beri her 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü.
19 Ağustos İnsani Yardım Günü, 2003’teki saldırıda hayatını kaybedenleri anmak ve dünyanın her yerindeki yardıma muhtaç insanların sesini duyan insani yardım çalışanlarının haklarını gündeme getirme günüdür.
Her gün hiç tanımadığı insanlar için sayısız zorluğu ve hayati tehlikeyi göze alarak yardıma koşan, her zaman göreve hazır olan insani yardım çalışanlarının hakları, yalnızca bugün değil; daima dile getirilmelidir.
İnsani Yardım Çalışanı Nedir?
İnsani yardım çalışanları; yardım kuruluşlarında görev alan, başta savaş bölgeleri olmak üzere tüm doğal afet ve insani kriz alanlarında acil yardım ulaştırmak için canlarını ortaya koyan kişilerdir. Gerekli bölgelere gereken yardımı ulaştırmak için tüm zorluklara göğüs gerer, canları pahasına da olsa kutsal-onurlu görevlerini yerine getirirler.
İnsani Yardım Çalışanı Ne İş Yapar?
-Açlık vb. durumlarda din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın zor durumdaki herkese hayati yardımları ulaştırır,
-Yaşanan doğal afetlerde, mevcut bölgeye ulaşarak gerekli yardımların yapılmasını sağlar,
-Hiçbir savaş ve zorluk; insani yardım çalışanlarını engelleyemez. İnsani yardım çalışanları savaş alanına erişerek ihtiyacı olanlara gerekli yardımı ulaştırır. Ayrıca yardım için toplanan erzak, giyim vb. her şeyi o bölgelere ulaştıranlar da insani yardım çalışanlarıdır.
Kısacası yardıma muhtaç herkesin yardımına koşan ve onurlu ve kutsal bir görevi üstlenirler.
İnsani Yardım Çalışanlarının Hakları Neler Olmalıdır?
– İnsani yardım çalışanlarına çalışma kolaylığı sağlanması için basın kartı benzeri bir kart çıkarılmalı.
– İnsani yardım çalışanlarına yönelik tehdit ve saldırılarda bulunan kişi veya kişiler ulusal ve uluslararası mahkemelerde yargılanmalı.
-Yardım çalışanlarına yönelik medya organlarında bilinçlendirici yayınlara sıkça yer verilmeli.
– Dünyada dil, din, ırk fark etmeksizin insani yardımların ihtiyaç içindeki çocuklara ve kadınlara güvenli ve engelsiz biçimde ulaştırılmasına izin vermeleri
Dünyadaki tüm mazlumların daima yaralarını seven ve canları pahasına da olsa yardım etmekten vazgeçmeyen tüm insani yardım çalışanlarının günün kutluyor, görev esnasında hayatını kaybeden her insani yardım çalışanını minnet ve saygıyla anıyoruz.