Her Gün 10 Dakika Ayırarak Konuşma Bozukluklarını Düzelt
Yakın Çekim

Her Gün 10 Dakika Ayırarak Konuşma Bozukluklarını Düzelt

“Söz ola kese savaşı; söz ola kestire başı.” Diyerek her kelimemizin tertemiz telaffuz edildiği, her harfin değerini bildiğimiz bir Türkçeniz olsa; kötü mü olurdu? Siz konuştuğunuzda herkes size dönse ve sadece sizi dinlese, sözün gücüyle neleri başarırdınız? O halde okumaya devam edin çünkü her gün yalnızca 10 dakikanızı vererek tüm konuşma bozukluklarınıza yeni bir yön verebilirsiniz.

Diyafram Nefesi ile Nefesini Kontrol Et

Diyafram Nefesi En doğru nefes olan diyafram nefesini yaşam tarzın haline getirirsen konuşmandaki büyük değişimi fark edeceksin. Nefes kontrolünü sağlayabildiğinden artık konuşurken nefes nefese kalmayacaksın. Duraklarını daha rahat belirleyecek, daha uzun cümleleri kıvamınca kurabileceksin. Peki, nedir ve nasıl mı alınıyor bu diyafram nefesi; buyur bir de buradan çek…

Meğer Yıllardır Yanlış Nefes Alıyormuşuz!

Biraz Acıyacak ama: Dilini Çiğne

Dilini Çiğne Tuhaf geldi değil mi başlık? Dur, hemen korkma! Dilinin en tembel organlardan birini olduğunu ve ona gerekli egzersizleri yaptırmadığında hemen tembelleşip birtakım işlevleri yitirdiğini biliyor muydun? Nerden bileceksin, sen onu sadece senin yönetiminle hareket ediyor sanıyorsun. Öyle değil… Tembelleşmeye çok meyyal olduğundan bazı kelimeleri telaffuz ederken zorlanıyorsun. Her sabah dilini biraz acıyana kadar çiğnemeni ve ağzının içinde döndürmeni tavsiye etsek? Bırak acısın, işe yarayacak, göreceksin!

Balon da Yapabilirsin: Sakız Çiğne

Sakız Çiğne Sakız çiğnemeyi sever misin bilmeyiz ama bilmeni istediğimiz şu ki düzenli olarak sakız çiğnemek ağız ve çene kasların için bulunmaz bir nimet. Düşün ki spikerler, radyo programcıları dahi yayına çıkmadan yarımşar saat kadar önce sakız çiğniyorlar. Kaslarının bu egzersize ihtiyacı var. Denemeye değer!

Tekerlemeler ile Dilini Geliştir

Tekerlemeler ile Dilini Geliştir Küçükken söylemeye çalıştığımız tekerlemeler var ya… İşte, her gün 10 dakika o tekerlemeleri tekrar ederek söylem gücünüzü kuvvetlendirebilirsiniz. Dilinizin dönmediği tüm kelimeleri böylece sindirerek telaffuzlarda yaşadığınız zorlukları en aza indirgeyebilirsiniz. Birkaç örnek ister misiniz? Kolaydan başlayalım, sonra zorlaştırırız:

-El âlem bir aladana aldı, aladanalandı da; biz bir aladana alıp aladanalanamadık.

-Siz bu cazgırın cazırdatıcı cızbızında cazır cazır cazırdatılanlardan mısınız cayır cayır cayırdatılanlardan mısınız?

-Şu yoğurdu mayalamalı da mı saklamalı? Mayalamamalı da mı saklamalı?

Mum-Kalem ile Kelimelerini Güzelleştir

Mum-Kalem Evinde mutlaka olan nesnelerle dilini güzelleştirmenin yolları var. Mesela nefes kontrolü! Şimdi bir mumu yakıyorsun ve onu ağzının 2 cm altında tutarak nefesini söndürmeden düzenli aralıklarla vermeye çalışıyorsun… Haydi dene… İlk üflemede söndü değil mi? Tamam, bir daha yak şimdi… Belli bir zaman sonra sönmeyecek ne nefes kontrol gücünle her şeyi başarabildiğini göreceksin.

Şimdi de eline bir kalem al -ince bir kurşun kalem olması tercihimizdir- ve kalemi iki dişine sıkıştır. Çok sıkma ki çenen kilitlenmesin yavaşça dilini kalem vurarak yukarıdaki tekerlemeleri okumaya, konuşmaya başla. Zor olacak, komik olacak ama inan ki dilin güçlenecek!

E hadi, kolay gelsin! Türkçede Zeki Müren’in yeni rakibi artık sensin!

Buna da Göz At

Close
Close