Daha Kolay Öğrenmeni Sağlayacak İlginç Bir Yöntem
Yakın Çekim

Basit Bir Değişiklik İle Daha Kolay Öğrenmeni Sağlayacak İlginç Bir Yöntem

Pek çok kez ders çalışmanın etkili yolları hakkında öneriler duymuş, bin bir çeşit yolu deneyip bunların gerçekten işe yarayıp yaramadığını denemiş olmalısın. Ancak böylesini denediğini hiç sanmıyoruz. Üstelik bu defa gelen tavsiye emin ellerden geliyor, hem de test edilmiş.

Daha Kolay Öğrenmek

Princeton Üniversitesi’nde psikologlardan oluşan bir takım (Connor Diemand-Yauman, Daniel M. Oppenheimer ve Erikka B. Vaughan) bilişsellik, yani bilgilerin zihinde işlenmesi yeteneği üzerine bir araştırma yapmışlar. Araştırmaları ise okuma yaparken yaşanan tutukluğun okunan parçanın daha derinden anlaşılması üzerine ne derece etkili olduğu konusunu ele alıyor. Hedef noktaları eğitimcilerin varsayımları üzerine olduğu için de bu konuyu sınıf tekniğiyle, ders çalışmadaki etkisiyle araştırıyorlar. Konuya yaklaşım biçimleri ise oldukça ilginç.

konsepti öğrenmek

“Birçok eğitim araştırmacısı ve uygulayıcısı konu dışı bilişsel yükün azaltılmasının öğrenci için her zaman yararlı olduğuna inanmaktadır. Diğer bir deyişle, eğer bir öğrenci yeni bir konuyu veya konsepti öğrenirken daha kolay zaman geçirirse, hem öğrenci hem de öğretim görevlisi dersi başarılı olarak nitelendirir.”

öğrenmek

Çok mantıklı geliyor, değil mi? Öğrenmek sonuçta kolay ve çok fazla efor sarf etmeden gerçekleşmeli. En azından çoğumuz öyle düşünüyoruz. Fakat ne yazık ki bu düşünce yanlış bir yaklaşım. Birkaç araştırmanın sonuçlarına göre çalışılan materyal ne kadar zor olursa uzun süreli öğrenim açısından o kadar yararlı oluyor.

kitaplar

Aman hemen öyle gözük korkmasın! Yaptıkları deneyin sonucunu duyunca o kadar da zor olmadığını sen de anlayacaksın. Araştırmaları sonucunda tutukluk yaşanmasının, yani bir şeyin kolayca öğrenilmemesinin aslında sınıftaki performansı geliştirdiği sonucuna varmışlar. Nasıl mı?

basit yazı tipleri

Aynı konulardaki okuma metinlerini farklı gruplardaki öğrencilere dağıtmışlar. Fakat bir gruba gözü yormayacak, okuması daha kolay olan yazı tipleriyle (Helvetica ve Arial gibi) bastıkları kağıtları dağıtırken; diğer gruba daha karmaşık ve okuması biraz daha fazla zaman alacak yazı tipleriyle (Monotype Corsiva, İtalik Comic Sans ve Haettenshweiler gibi) aynı boyutlarda basılmış kağıtları dağıtmışlar. Sonuç ise oldukça şaşırtıcı olmuş. Daha basit yazı tipleriyle okuyan öğrenciler, daha zor ve daha uzun sürede okuyan öğrencilere kıyasla öğrenmede daha az başarı göstermişler.

kitaplar

O zaman seni de tutmayalım. Sınavlarına veya derslerine çalışmak için okuman gerekenler varsa sen de onları bu yazı tiplerinde yazdır. Bakalım zorlanman gerçekten senin için de faydalı olacak mı? Kolay gelsin diyor ve şimdiden bol şans diliyoruz!

Araştırma / Kaynak için tıklayınız

Buna da Göz At

Close
Close