Yakın Çekim
9 MADDEDE MESLEĞİNİ SEÇ
Çocukluğunuz bu soruyla geçti biliyoruz. Akraba, kolu komşu hepsi anlaşmış gibi hep bir ağızdan aynı soruyu sordu: Büyüdüğünde ne olacaksın? Tabi o günlerde buna cevap vermek kolay. Doktor, mühendis hatta astronot sözcükleri havada uçuşuyordu. Peki ya şimdi? Bu kez gerçekten bir tercih yapma vakti geldi çattı. İstekleriniz, yapabildikleriniz ve çevrenizin sizden bekledikleri arasında bir yol bulabilmek için ne yapmak gerek?
1- ) SEN ELMAYI SEVİYORSUN PEKİ YA ELMA?
Meslek seçimi hayatta verilecek en önemli kararlardan biri. Her şeyden önce, bu konudaki hayalleriniz ve beklentileriniz çok önemli. Peki ya bu hayaller yeteneklerine uygun mu? Bu yüzden ilk yapmanız gereken hayal ettiğiniz mesleğin gerektirdiği niteliklere ve çalışma şartlarına uygun olup olmadığınızı gözden geçirmek olmalı.
2- ) HEDEFE GİDEN YOLDA SENİ NELER BEKLİYOR?
Diyelim ki hedefini belirledin ve yeteneklerine de gayet uygun olduğunu düşünüyorsun. Öyleyse sırada o hedefe daha önce ulaşan kişilerin neler yaptıklarını ve ne gibi zorluklarla karşılaştıklarını araştırmak var. Hatta mümkünse bire bir o kişilerden bilgi alınması çok faydalı olur. Hedefin gerektirdiği niteliklerin neler olduğu ve bunların nasıl kazanılabileceği de araştırılması gereken bir diğer önemli konu.
3- ) PARAYLA SAADET OLUR MU?
Kimi meslekler için maddi imkânlar da önemli bir faktör. O eğitimi almak ya da sonrasında mesleği icra etmek için maddi yeterliliğin etkisi yadsınamaz. Bu faktörün de ne yazık ki göz önünde bulundurulması gerekiyor. Parayla ilgili bir başka faktör de seçeceğiniz mesleğin gelecekte size sunacağı imkânlarla ilgili. Eğer para sizin için çok mühim bir motivasyonsa seçimlerinizde bunu da mutlaka hesaba katmalısınız.
4- ) ÖNCE MESLEĞİ SONRA ÜNİVERSİTEYİ SEÇMELİ
Meslek seçiminde en önemli nokta, meslek seçimine göre üniversite tercihi yapmak. Örneğin, mühendis olmak isteyen kişi, önce hangi mühendislik dalını tercih edeceğine karar vermeli. Sonrasında da bu dalda eğitim veren üniversitelerin eğitim kalitesini araştırmalı.
5- ) HANGİ ŞEHİRDE OKUMALI?
Üniversite tercihinde üniversitelerin bulunduğu şehir de kesinlikle önemli bir faktör. Eğitim sürecinde kişisel ve mesleki gelişiminize katkı sağlayacak bir şehri seçmek size verimli bir eğitim süreci yaşama imkânı verecektir. Öte yandan, üniversitenin bulunduğu şehrin ve üniversitenin sosyal imkânları, barınma seçenekleri, ailenin maddi durumu vb. konular da süreçte değerlendirilmesi gereken diğer noktalar.
6- ) YA HEDEFİN DEĞİŞİRSE?
Kimi zaman alternatifler kısa ya da uzun vadeli olarak hedefinizin değişmesine sebep olabilir. Bu çok olağan bir durum… Böyle bir hedef değişimine karar verdiyseniz, her şeyden önce hedefin gerçekçi ve ulaşılabilir olup olmadığını sorgulayın.
7- ) AİLENİN İSTEKLERİ Mİ SENİN İSTELERİN Mİ?
Toplumun onayladığı gözde meslekler vardır ve aileler çocuklarını bu mesleklere yönlendirmeyi çok severler. Sadece aile olsa neyse! Kolu komşudan, akrabalara kadar herkesin bir fikri vardır. Şunu unutma ki ailenin ısrarlı isteklerinin ya da yönlendirmelerinin altında senin geleceğini garantiye alma isteği yatıyor. Ancak, bu istekten kaynaklı olarak ısrarcı olmaları kendini anlaşılmamış ve değersiz hissetmene neden olabilir. Bu durumlarda çözümün en etkin anahtarı açık iletişimdir. Ailenle otur ve uygun şekilde isteklerini anlat ve unutma ki çözüm için onları anlaman da çok önemli.
8- ) HAYALLER Mİ GERÇEKLER Mİ?
Bazen hayallerle gerçeklerin karşı karşıya geldiği olur. Böyle bir durumda yapmanız gereken sizin motivasyonunuzun ne olduğunu bilmektir. Para ve saygınlık sizin için hayatın en güçlü motivasyonuysa sizi gerçeklere doğru alalım eğer yok ben hayallarimin peşinden gideyim para ve saygınlık da peşinden gelirse gelir gelmezse de sevdiğim işi yapmış olurum diyebiliyorsanız da tercihiniz kendi istekleriniz ve hayellerinizden yana olmalı. Gözden kaçırılmaması gereken bir nokta da bu seçiminiz ile ilgili bedellere ya da ödüllere bakış açınızda saklı. Riske girmeyi sevmeyenler çoğunlukla iş gücü açığı olan mesleklere yönelebilirken, yaptığı işten alacağı doyumu ön planda tutanlar tercihlerinin bedelleriyle mücadele etmeyi daha kolay göze alabilirler.
9- ) HALA MI KARARSIZSIN?
Tüm maddeleri tek tek uyguladın ama hala çok kararsızsın. Öyleyse yapman gereken tek şey kaldı. Okulundaki PDR bölümlerinden ya da psikologlarından danışmanlık hizmeti alman sana çok fayda sağlayacaktır. Profesyonel destek alındığında da nihai karar yine sende olacak ancak uzmanlar kararını çok yönlü şekilde değerlendirmeni sağlayacaktır.