İstanbul'un Fethi İle İlgili Bilmeniz Gerekenler | Özçekim
Tarih

Yeni Çağı Başlatan fetih: İstanbul Fethinin 565. Yılı’nda Fetih İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

1000 senelik Bizans yuvası Konstantinopolis, surların ardından öylece parlıyordu. Bizans zayıflıyor, güzel Konstantinopolis adeta ondan kurtulmayı bekliyordu.

19 yaşında bir yiğit, aklındaki kararlılık ve kalbindeki inançla geliyordu. Adı Mehmet’ti.

Mehmet

Hz. Muhammed’in “Konstantiniyye ( istanbul ) bir gün elbet fethedilecektir. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan ve onun askeri ne güzel askerdir.” Övgüsüne mazhar olmasına 2 yıldan az bir süre vardı.

İstanbul - Fetih

1451’in son günleriydi. Tarih, baştan yazılacağını bilmiyordu. Hazırlıklar başladı. Anadolu Hisarı’nın tam karşısına Rumeli Hisarı komşu olarak inşa edilmeye başlandı. Rumeli Hisarı’nın yapımı 1452’nin Ağustos’una kadar sürdü. Tarih, baştan yazılmayı bekliyordu.

Rumeli Hisarı

Hazırlıklar tamamlandı. Dağ gibi inançlı bir donanma 2 Nisan 1453 günü Konstantinopolis surlarındaydı. Herkesin hayran olduğu şehrin son defa kuşatıldığı gün 6 Nisan 1453’tü! Fatih, sadece 21 yaşındaydı.

İstanbul’un Son Kez Kuşatıldığı O Gün: 6 Nisan 1453!

Kuşatma tam 53 gün sürdü. O 53 gün, zamanın en güçlü mücadelelerinden biriydi. O günlerden birinde donanmanın Haliç’e inmesi gerekti. Haliç zincirliydi… 21 yaşındaki o yiğit atih Sultan Mehmet vazgeçmezdi. 22 Nisan 1453 günü 70’e yakın gemi kalas ve demir silindirlerle Haliç’e indirildi.

kuşatma

7 haftalık mücadelenin ardından istenilen zafer elde edilemeyince 29 Mayıs’ta son kuşatma yapıldı. 29 Mayıs sabahı üç koldan saldırı başladı.

29 Mayıs’ta son kuşatma

İstanbul’un fethedilip Ayasofya’da ilk namazın kılındığı o tarihi gün, bundan tam 565 yıl öncesiydi. Konstantinopolis, artık İstanbul’du!

İstanbul’un fethiyle birlikte tarihin seyri değişti, Orta Çağ kapandı, Yeni Çağ başladı.

İstanbul’un fethinin 565. Yılı kutlu olsun!

 

Buna da Göz At

Close
Close