Sinoplu Hemşerimiz Diyojen’in Hayatından Gülümseten Anılar
Tarih

Sinoplu Hemşerimiz Diyojen’in Hayatından Gülümseten Anılar   

 

Haritamızın en ucunda yer alan Karadeniz’in incisi Sinop’ta doğan filozof Diyojen’i hepimiz tanırız. Kimimiz birbirinden hicivli cevaplarıyla, kimimiz yaptıklarıyla… Ancak Sinoplu hemşerimiz Diyojen’i tanırken ondan ders çıkarmamak işten bile değil. Hayatına dair kesitlerle onu anıp gülümseyelim mi?

İnsan Arıyorum

filozof Diyojen

Diyojen gündüz vakti elinde fenerle dolaşmasıyla bilinir. Ona, “Ne arıyorsun?” diye soranlara ise muzipçe “İnsan arıyorum.” cevabını verir.

Çanağı da Fazla Gelmiş

Diyojen çanak

Maddeyle ilişik tüm bağlantısını kestiği bilinen Diyojen, kış aylarında sırtında bir heybe ve elinde bir baston ile dolaşıyor. Bir de su içmek için yanında çanak taşıyor. Derken bir gün bir çeşme başında avcuyla su içen bir çocuğu görüyor. Bunun ardından “Bu çocuk bana fazladan bir eşyam olduğunu öğretti.” Diyerek çanağını da kaldırıp atıyor. Sahip olduğu her şeyi aklında ve kalbinde taşıyor.

Gölge Etme Başka İhsan İstemem

Gölge Etme Başka İhsan İstemem

Dönemin büyük hükümdarı da hocası Aristo’dan bolca dinliyor Diyojen’in ününü. Diyojen’le tanışmak istiyor ancak Diyojen, Büyük İskender’in ayağına gider mi? Gitmiyor. İskender, onu bir sokakta buluyor; adamlarını yanında uzaklaştırıp sohbete başlıyor. Sohbetin ardından hükümdar, Diyojen’e soruyor: “Benden ne istersin?” Kaldığı fıçıda uzanan filozof, güneşini kapatan İskender’e bakarak; “Gölge etme başka ihsan istemem.” Diyor. Büyük İskender, adamlarının yanına gidince şu cümleyi kuruyor: “İskender olmasaydım, Diyojen olmak isterdim.”

Köpekler Pancar Isırmaz

Diyojen

Diyojen’in adı kendine “köpek” demesi sebebiyle bir ara köpeğe çıkıyor. Bir gün etrafını çocuklar sarıyor ve onu ısıran bir köpek olarak bildiklerinden ondan korkuyorlar. Diyojen onlara şöyle diyor: “Korkmayın çocuklar! Köpekler pancar ısırmaz!”

Türkiye’nin İlk Mizah Dergisi

Türkiye’nin İlk Mizah Dergisi

Mizahın bir numaralı isimleri arasında tarihe kalan Diyojen, ilk Türk mizah dergisinin isminin de ilham kaynağıdır. Teodar Kasap tarafından Fransızca ve Rumca çıkarılırken 25 Kasım 1870’ten itibaren Türkçe yayımlanmaya ilk mizah dergisinin adı Diyojen’dir.

 

 

Buna da Göz At

Close
Close