Saat Kulesi Otorite Simgesi mi? | Özçekim
Tarih

Saat Kulesi mi Otorite Simgesi mi?

Saatler hayatımızın bir parçası. Evlerimizde, kolumuzda, bazen kolyemizde var olan saatlerin geçmişi çok eskilere dayanıyor. İlkel denen güneş saatinden modern diye tabir edilen mekanik saatlere kadar olan yolculukta saat zamanı gözümüzün önüne serercesine etrafımızda varlığını sürdürüyor. Evrilerek her türlü şekle giren saat bir de saat kuleleri olarak karşımıza çıktı. Peki ama neden saat kulesi?

Saat kulesi
14. Yüzyılda Avrupa’da yayılmaya başlayan Saat kuleleri Osmanlı topraklarına 16. Yüzyılda Üsküp’te yapılan saat kulesi ile girmeye başladı.

II. Abdülhamit
Ardından zanaatkârlığı ile bilinen II. Abdülhamit döneminde yani 19. Yüzyılda bu kuleler Türkiye’nin birçok yerinde boy gösterdi.

saat kulesi
Neden insanlar saatleri bu kadar her yerde görmek durumunda kaldı. Cevabı çok da zor değil. Çünkü hükümet tarafından belirlenen kişilerce teyit edilip halka bildirilen zaman dilimleri, halka açık bir şekilde konumlandırılan saatler üzerinden insanlara sunuluyordu.

batının uyguladığı saat sistemi
İlk olarak saat kuleleri batının etkisiyle Osmanlı topraklarında inşa edilmeye başlandı. Bu da gösteriyor ki Osmanlı Ezani saatten yani namaz vakitlerine göre düzenlenmiş olan saatten batının uyguladığı saat sistemine geçmeye başlamıştır.

Dolmabahçe saat kulesi
Saat kuleleri sadece saat kulesi olarak değil, yangın ve gözetleme kulesi olarak da kullanıldı hatta Dolmabahçe saat kulesi gibi su sebili olan kulelerle su ihtiyacı da karşılanıyordu.

Sultan Abdülhamit döneminde saat kulesi
Osmanlı’nın son dönemlerinde, tahta çıkışının 25. Yıldönümünde Sultan Abdülhamit ülkenin dört bir yanında 70’den fazla saat kulesi yapılmasını emreder.

saatler
Bu dönemlerde, inşa edilen büyük yapılar, kiliseler, camiler, kuleler ülkenin gücünü gösterdiği gibi paralel olarak hükümdarın da gücünü gösterirdi.

Türkiye saat kulesi
İzmir, İstanbul, Safranbolu, Bursa, Tokat gibi yerlerde bulunan görmeye alıştığımız bu saat kuleleri aslında bir dönemi anlatır bize.

Osmanlı döneminde saat kuleleri
Doğuyla batı sentezini, Osmanlı’nın son dönemlerinde II. Abdülhamit’in aklının ve zanaatının gücünü, imparatorluğun aslında hala ayakta olduğunu ama tutunmaya çalıştığını ve en önemlisi de zamanın geçtiğini, geçen zamanda insanların çabalarının uğraşlarının ne kadar önemli olduğunu gösterir.

camii ve saat kulesi
Bir devir kapandı ama saat kuleleri bizlere geçen zamanı her an vurgulamaya devam ediyor.

Buna da Göz At

Close
Close