TarihYakın Çekim
Osmanlı’da Yaygın Olan Ama Günümüzde Çoktan Unutulmuş Meslekler

Her şey gibi meslekler de zaman zaman doğup yaşayıp ölebiliyor. Çağın, neslin ihtiyacına göre yaygınlaşan meslek grupları değişen zamanla birlikte yok olabiliyor. Osmanlı Devleti’nde yaygın olarak dağılan, tercih edilen ancak zamanla unutulan yok olmaya yüz tutan mesleklere birlikte göz atalım.
1-) Eski Nesil Gurme: Çeşnicibaşı
Saraylarda yemekler padişaha ve sofraya gitmeden evvel tadına bakan kişi. Böyle bir meslek grubunun olma sebebi, devlet büyüklerinin yemeklerine zehir katılma ihtimale karşı devlet büyüklerini korumaktır. Ayrıca yemeğin tuzunu, şekerini, baharatını; kısacası tadını daha önceden deneyimleyerek padişahın damak tadına göre yemek yaptırır.
2-) Eski Nesil Sosyal Medya: Dellâl
Dellâl ya da ses değişimine uğramış haliyle tellal; bir haberi, bildiriyi bağırarak meydanlara duyuran ve halka eriştiren kişidir. Sosyal medyanın şu anda üstlendiği görevi zamanında dellâl yapıyormuş desek, yalan söylemiş olmayız hani.
3-) Eski Nesil Kalorifer: Çıracı
Osmanlı Devleti, kömürden önce ısınmak için herkes gibi odun kullanıyordu. Çıracı da çabucak tutuşacak odunları deste şeklinde sırtında taşıyarak özellikle kış aylarında iyi iş yapan kişidir.
4-) Eski Nesil Mimar: Dülger
Hani şimdi yıllar sonra bile hayran hayran bakıp izlediğimiz ahşap evler var ya… İşte o evleri yapan kişidir dülger. Betonlaşmanın artmasıyla kendilerine gösterilen ilgi düşmüş olsa da tarihe ne güzel işler bırakmış sayın dülgerler!
5-) Eski Nesil Bayi: Müvezzi
Hani eski filmlerde “Yazıyoorr, yazıyoorr!” diyerek gazete satan şapkalı çocuklar var ya… İşte Osmanlı Devleti’nde bu iş bir meslek olarak yapılırdı. Müvezzilerin çoğu zaman lakapları bile olurdu.
6-) Eski Nesil Çorapçı: Mestçi
Eskiden ayakkabıların içine abdest almayı kolaylaştıran mestler giyilirdi. Ayakkabı çıkardıktan sonra evde bu mestlerle gezilirdi. O dönem bu mestleri üretip tamir etmek ayrı bir meslekti ve bu mesleği üstlenenlere mestçi denirdi.
7-) Eski Nesil Manifaturacı: Bezzaz
Tabii şimdi büyük ev tekstil ürünleri marketleri var, manifaturacılar bile kalmadı… Ama o zamanla bez ve kumaş satan esnafa “bezzaz” denirdi. Kumaşların ve bezlerin ayrı bir çarşısı bile vardı: “Bezzazistan”