Mimar Sinan Hakkında Az Bilinenleri Açıklıyoruz! | Özçekim
Tarih

Doğumunun 529. Yılında Mimar Sinan Hakkında Az Bilinenleri Açıklıyoruz!

Bundan 529 yıl önce Kayseri’nin Ağırnas ilçesinde doğan ve 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 hastane, 5 suyolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen, 48 de hamam olmak üzere 375 eser yapan üstadı Mimar Sinan’ı tanıtıyoruz! İşte az Mimar Sinan hakkında az bilinen gerçekler!

 

Tac Mahal’in mimarı Mehmet Efendi Mimar Sinan’ın öğrencisidir.

Mehmet Efendi

Kafatasının nerede olduğunu bilen yok

Mimar Sinan

Batılı ülkelerin yaptığı Mimar Sinan Türk değildir iddiası üzerine açılan Mimar Sinan’ın mezarı Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi bölüm başkanı Prof. Dr. Selçuk Mülayim’in söylediğine göre ekibin kazıyı yaptığını ve kafatasının o zamanlar açılması planlanan antropoloji müzesine konulacağını anlatıyor. Ancak müze açılmıyor ve kafatasının nerede olduğunu kimse bilmiyor.

 

1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad Seferine Yeniçeri olarak katıldı.

Mimar Sinan

Süleymaniye Camisi’nde gizli bölmede bulunan notta ne yazıyor?

Rivayete göre, Süleymaniye Camisi yıkılma tehlikesi yaşar ve Türkiye’nin önde gelen mimarları, mühendisleri toplanırlar. Çözüm için araştırma yapıldığı sırada kemerleri inceleyenlerden biri bir gizli oda bulur. Bulunan odada Mimar Sinan’a ait el yazması bir not bulunur.

Süleymaniye Camisi

Notta şunlar yazmaktadır; “Bu notu bulduğunuza göre kemerlerden birinin kilit taşı aşındı ve nasıl değiştirileceğini bilmiyorsunuz. Her kim bu taş eskidiğinde yenisiyle değiştirmek isterse eski taşın yerine takılacak. Yeni kilit taşının iki tarafından yağlı iple taşı bir taraftan sokup öteki taraftan çeksin ve sonra ipin dışarıda kalan kısımlarını kessin.”

Az bilinen ama muhteşemliğinden ödün vermeyen birçok eseri bulunmakta

Mağlova Kemeri

Haseki Sultan Külliyesi ve Camisi, Kanuni Sultan Süleyman’ın genç yaşta ölen oğlu için yaptırdığı Şehzade Mehmet Camii, su sorununa çözüm olan Mağlova Kemeri, Hüsrev Kethuda Hamamı gibi birçok eserin mimarlığını yapmıştır.

Buna da Göz At

Close
Close