Sosyal medyada yeni bir köy kurmuş yaşıyoruz… Hayatımızın büyük bir bölümü, artık sosyal medya köyünde geçiyor. Her alana büyük etkiler eden sosyal medyadan elbette edebiyatımız da etkilendi. Edebiyatımıza büyük katkıları oldu elbet, hakkını yiyemeyiz… Ancak kötü şeyler de yaptı. Mesela;
Hangi sözün kime ait olduğu, artık kaynaklardan tamamen bağımsız oldu. Her sözün altında aynı ismi görür olduk. Yaşayan birçok yazarımız “Bunu ben yazmadımm!” diye itiraz etti. Kamyon arka yazıların altına bile şairlerimizin adını yapıştırıverdi. Kaos büyüdü, büyüdü; koalisyonu kurdu. Aynı söz, aynı anda birçok yazara ait oldu. Sosyal medyamın bu durumunu yapılan bir deney onayladı. Bir üniversite öğrencisi sosyal medyada kendine ait bir sözün altına ünlü bir şairin adını yapıştırdı. Döz beğenilip paylaşımlar artınca söz; en önemli bilgi sitelerinde dahi o şairin adıyla anıldı. İlahi sosyal medya!
Wattpad Sağ Olsun: Herkes Yazar Oldu
Wattpad; kullanıcıların hikâye veya kitaplarını yayınlama fırsatı bulduğu bir platform. Ancak son zamanlarda öyle öne çıktı ki birçok yayınevi Wattpad’den beslenmeye başladı. Hiçbir edebi kriter taşımayan birçok kitap, rafların çok satanlarına girdi… Herkes yazar oldu; hepimiz yazar olduk!
Kelimenin Değeri Blogger’larda Kayboldu
Az olanın, arananın bir değeri vardır tabii… Her yerimiz blog yazısı, her yanımız makale olunca bir anda kelime de değerini yitirdi. Sayısız bloggerların acılarını, sevinçlerini, hayatlarını yazılarından okur, kitap yerine bu yazılara sığınır olduk. İyi yanları vardır elbet ama sosyal medyadan önce her şey daha güzel değil miydi?
Merhaba Dizüstü Edebiyatı!
Dizüstü bilgisayarlarımız ismini edebiyata kaptırdı. Bir sabah uyandığımızda edebiyatın “Dizüstü edebiyat” isimli türüyle karşılaştık. Evet, evet sosyal medya yaptı bunu. Blog yazıları toplandı, tweetler toplandı, Dizüstü Edebiyat oldu. Üstelik bu tür sevildi de… Edebiyatın asil duruşu, eskilerde kaldı…
Edebiyat Büyüdü, Yaygınlaştı Ama…
Tabii, güzel şeyler de oldu. Kitap sayfaları vb. ortamlarla edebiyatın alanı genişledi büyüdü. Okuma teşviki de yazma teşviki de arttı. Nicelik azaldı ancak nitelik düştü. Edebiyat, bambaşka hayatların kapılarıyken bir anda bloggerların hayatı oldu… Sosyal medya köyü, edebiyatımıza acılı bir sosun içerisine batırdı desek, çok da yanlış olmaz.