EğlenceSosyal Medya
İnterneti Güvenli Kullanmak İçin Dikkat Edilmesi Gereken 7 Altın Kural
Son yıllarda oranı büyük oranda artan internet kullanımı, ebeveynleri çocuklar üzerindeki etkisini düşünmeye itiyor. Özellikle çocukların ve gençlerin internetteki kötülüklere maruz kaldığı ve maruz kalınan şeylerden etkilendiği, yapılan araştırmalarla kanıtlandı. Ancak sadece çocuklar ve gençler değil, ebeveynlerde de kendini kaptırma durumunun başlaması artık kontrolünün çok daha zor olduğunu gösteriyor. Öyle ki önceden denetim mekanizması olarak görev yapan anne babalar, artık kendileri eleştirdikleri şeyleri yapar hale geldi.
İşte biz de bu karışıklığın kontrolü için hem çocuklarını internetten korumak isteyen ebeveynlere hem de tüm yaş aralığına hitap eden 7 maddelik bir öneri listesi hazırladık.
1. Süreyi Sizin Belirlemeniz Gerekiyor
Çocuklarınız tablet, telefon, bilgisayar kullanırken mümkün olduğunca aynı odalarda bulunun. Bu sayede çocuklar yalnız kaldıkları zaman aklından geçireceği şeyleri düşünemezken aynı zamanda internetten de mahrum kalmamış olacak. Yani ailem beni internetten alıkoyuyor fikri oluşmazken gözetim altında hissettiği için kötü içerikleri de seçemez hale geliyor. Bir de bu alanda internet kullanan çocuklara müdahalede biraz daha esnek olunabilir. Ne kadar kullandıkları göründüğü için paylaşımcı olunmak daha da kolaylaşır.
2. Onlarla Beraber Vakit Geçirin
Anneler ve babalar nasıl ki birbiriyle beraber vakit geçirip ilgi alanlarına saygı duyuyorsa çocuklarına karşı da aynısını yapmalı. Yani çocuğu tablette çok basit bir oyun oynuyor bile olsa oturup onunla o oyun hakkında konuşmalı, çocuğunun oyununa yardımcı olmalı. Böyle yapılırsa çocuk oyunda yalnızlaşma hissetmez ve interneti bağlayıcı bir eğlence, birleştirici bir alan olarak görür.
3. Sosyal Medya Hesaplarını Olabildiğince Geç Açtırın
Sosyal medya mecraları çocukları en fazla etkileyen alanların başında geliyor. Öyle ki burada yazılanları okuyan çocuklar sadece bir fenomenden bile çok fazla etkilenebiliyor. Oyun oynarken veya eğlence videolarında sadece zaman öldürürken, burada sadece zaman öldürmekle kalmıyorlar aynı zamanda belli fikirleri benimseyip çok farklı bireyler haline gelebiliyorlar. Ayrıca sosyal medya uygulamalarında mesajlaşma özelliği de bulunduğu için çocukların burada mesaj alması veya atması çok farklı sonuçlara sebep olabilir. Büyük yaşta kimseler tarafından kandırılma olayları hiç de azımsanacak sayıda değil.
4. Mutlaka Bilginin Kaynağı Sorgulanmalı
İnternet ortamında milyarlarca bilgi dolaşıyor. Bu bilgi dolaşımında karşımıza çıkan birçok şey bizi yönlendirebiliyor. Bir bilginin tek yerde görünmesine bağlı olarak hareket etmek çok sağlıklı bir durum değildir. Hele ki böylesi bilgi kaynaklarının artmış olduğu bir dönemde mutlaka birkaç yerden aynı bilgiyi teyit etmek gerekiyor. Diğer türlü hemen bir bilgiyi alıp insanlara aktarmamız veya tek kaynağa güvenip ona göre hareket etmemiz bizi yanıltabilir. Ayrıca bu durumu daha da ilerletip yanlış bir işe kalkışmamıza sebebiyet verebilir. Ayrıca kaynağı düzgün olmayan bilgilerle insanları yönlendirmemiz de kişilerin bize olan güvenini azaltabilir.
5. Uygunsuz İçerikleri Görmezden Gelmeyin
Başta sosyal medya hesapları olmak üzere, birçok internet mecrası artık kullanıcıların karşısına istemediği şeyleri çıkarmamakta kararlı. Bu yüzden yaptığınız şikayetler size olumlu yönde dönecektir. Bir kötü içeriğe maruz kaldığınızda şikayet edip bildirmezseniz, bunların sayısı artabilir veya sizin önünüze daha fazla çıkabilir. Şikayet edilmeyen içeriklerin sayısının artması internet ortamının daha kullanılmaz bir hale gelmesine sebebiyet verebilir. Bu yüzden kullanıcıların gördükleri yanlış şeyleri yönetime bildirmeleri çok önemlidir.
6. Güncellemeleri yükleyin
Güncellemelerin yüklenmesi siber tehditlere karşı çok önemli. Yazılım firmalarının geliştirdiği bu güncellemeler kendi içinde yeni savunma mekanizmalarını da beraberinde getiriyor. Bu savunma mekanizmalarına sahip olmayan eski güncellemeler yeni virüsleri tanıyamayıp baş edemez halde kalıyor.
7. Paylaşımlarınıza Dikkat Edin
İnternette yaptığınız paylaşımlar ilk zamanlarda sizi herhangi bir şekilde etkilemese bile çok sonradan herhangi bir başvurunuzda sizin önünüze olumsuzlukla getirilebilir. Örneğin kanunlara aykırı bir paylaşım yaptınız ve bu kimse tarafından görünmedi. Ancak sizin herhangi bir işinizde veya projenizde sizi değerlendirecek kişilerin bu tarz paylaşımları görmesi çalışmalarınızı etkileyebilir. Ayrıca yaptığınız paylaşımların yalan olması, sizi güvenilmesi zor birisi olarak insanlara yansıtabilir.