Türkiye, Antartika’da Bilim Üssü Kuruyor | Özçekim
Kültür - Sanat

Türkiye, Antartika’da Bilim Üssü Kuruyor

 

Türkiye bir yandan askeri operasyonlarını sürdürürken diğer yandan da bilimsel faaliyetlerini güçlendiriyor. Bu kapsamda 28 bilim adamı Antartika’da bilim üssü kurulması için çalışmalara başladı.

Türkiye Bilimsel Çalışmalar için Kolları Sıvadı

Türkiye Bilimsel Çalışmalar

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü geçtiğimiz gün göğsümüzü kabartan bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre pek çok ülkenin keşif çalışmalarına sahne olan Antertika’da artık Türkiye’de bir üs sahibi olacak. Hatta çalışmaların sessiz sedasız başladığını söyleyen Bakan Özlü çalış “Giden ekip soğuk hava şartları yaşanan bölgede yiyeceklerini saklayabilmek için kamp alanında iç sıcaklığı -6 derece olan büyük bir iglo (kardan ev) yaptı. 15 Mart’ta ekibimiz tarafından kurulan bu kamp, Türkiye’nin kıtada ilk geçici yerleşkesi olma özelliğine sahip” dedi.

Bir Yanda Sıcak Savaş diğer Yanda Bilim Savaşı

Türkiye'nin Antartika’daki Bilim Üssü

Antartika’da bilim üssü kurulması için çalışmalara başlandığını söyleyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü çalışmalar hakkında ” Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak sadece güvenlik maksadıyla Afrin’de operasyon yürütmüyoruz. Bakın Antartika’ya da operasyon yürütüyoruz.” dedi.

2019’da 3. Sefer Yapılacak

Antartika kıtası

Hâlihazırda kurulması planlanan bilim üssünün konumlandırılacağı alanın belirlenmesi için çalışıldığını söyleyen Bakan Özlü “İnşallah seneye üçüncü seferimizi yapacağız. Ondan sonra Türkiye, Antartika kıtası hakkında söz sahibi olan ülkeler sınıfına girecek. Yani danışman ülke statüsü kazanacak” diye konuştu.

Antartika’da 12 Alanda Çalışma Yapılacak

Antartika’da Çalışmalar

Bakan Özlü, kıtada en fazla Arjantin (13), Rusya (11) ve Şili’nin (11) üssünün bulunduğunu söyleyerek “Araştırmacılarımız jeoloji, mikrobiyoloji, deniz biyolojisi, göl (tatlı su) çalışmaları, bitkibilim, sedimentoloji, tıp, meteoroloji/atmosfer, jeodezi, deniz biyolojisi, buzul bilimi ve oşinografi konularında çalışmalar yürütecekler. Mesela kıtadaki mantarların ilaç potansiyellerini inceleyecek araştırmacılarımız. Bir diğer proje kanserle mücadeleye yönelik olarak bitkilerde etken madde aranması. Bulunursa ilaca yönelik çalışmalar yapılacak” dedi.

Bilim İnsanları 15 Nisan’da Dönüyor

Bilim İnsanları

10 kişilik bir grubun Şili Hava Kuvvetlerinin helikopteriyle Punto Arenas Havaalanından King George adasına gittiğini, 18 kişinin de kiralanan buzkıran gemisiyle bölgeye ulaştığını belirten bakan, bilim insanlarının 15 Nisan’da döneceklerini açıkladı.

Buna da Göz At

Close
Close