Kültür - Sanat
Türk Tiyatro Tarihine Damga Vuran Tiyatro Oyunları
Sanatın her dalı çok özel ve değerli… Sahneye çıkmadan önce bir metin halinde edebiyata da kıymet katan tiyatronun yeri ise apayrı! Maalesef tiyatro izleyicilerinin sayısı epey az ancak son dönemde tiyatronun önemi yeniden anlaşılmaya başlandı. Toplum sorunları, milli ve manevi değerleri en doğal şekilde izleyiciye geçiren bir sanattan bahsedeceğiz!
Türk tiyatrosuna damga vuran oyunları sizler için araştırdık.
Lüküs Hayat
Listemize Lüküs Hayat isimli tiyatro oyunu ile başlıyoruz. Türk toplumunun batı ile olan ilişkisinde yaşanan gülünçlükleri olduğu gibi sahneye taşıyor. Ekrem Reşit Bey tarafından yazılan oyunun konusu; Hırsız Rıza’nın kostümlü bir baloda zengin Rıza Bey sanılmasıyla başlıyor ve ardından kendini lüks hayata kaptırması işleniyor. 1930 küsürlü yıllarda kaleme alınan eser, 1933 yılında sahnelenmiştir. 1985 yılında ise Haldun Dormen öncülüğünde yeniden sahneye taşınmıştır. Oyun bu dönem çok daha fazla ilgi görmüştür. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından hala sahnelenmektedir.
Keşanlı Ali Destanı
Haldun Taner imzalı efsane bir tiyatro oyunu Keşanlı Ali Destanı… Oyunun konusu; Sinekli olarak bilinen gece kondu mahallesinin kahramanı Ali adında bir gençtir! Zilha’nın dayısını öldürdüğü için 4 yıl hapiste olan Ali’nin hikayesi çok merak edilmektedir. İhsan’ı gerçekten öldürüp öldürmediği belli değildir. 1962 yılında kaleme alınan eserin sergilenmesi için İstanbul Operası’na ve Devlet Tiyatrosu’na iletilir. Oyunun müziğinde değişiklik yapılması talep edilince yazar oyununu geri çeker ve oyun sahnelenmez. 1964 yılında ilk kez sergilendikten sonra kapalı gişe olarak aylarca oynanır.
Köşebaşı
Listemize Ahmet Kutsi Tecer oyunu ile devam ediyoruz. Ankara’da bulunan Küçük Tiyatro’nun açılış oyunudur! Eser, semtte yol yapılacağı için bazı evlerin yıkılmasını ve değişim sürecini konu alıyor. Eser sonrasında İngilizceye çevrilmiş ve ABD’de sahnelenmiştir. 2008 yılında Ahmet Kutsi Tecer’in kızı olan Leyla Tecer yönetmenliğinde yeniden izleyici karşısına çıkmıştır.
Paydos
Cevat Fehmi Başkut tarafından yazılan bir oyun… Paydos, kendini öğrencilerine adayan bir öğretmenin hayatını anlatır. Bazı sebeplerden dolayı asıl mesleğini bırakıp bakkallık yapan ve orada bile öğrencileri için çabalayan, eğitim aşığı bir öğretmen… 1947 yılında yazılan eser, 1948 yılında sahnelenmiştir. İlk kez Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan oynanan oyun sonrasında İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 140 kez seyirci karşısına çıkmıştır. Oyun ayrıca yurt dışında oynanan ilk Türk oyunu olma özelliğini de taşımaktadır.
Bir Delinin Hatıra Defteri
Listemizi Gogol tarafından kaleme alınan bir tiyatro oyunu ile bitiriyoruz. Oyun, çevresi tarafından sürekli aşağılanan bir memurun hayatını anlatıyor. Memur, platonik aşkı olan burjuva kızının bir başkasını sevdiğini öğrenmesi ve sonunda delirmesini konu alıyor. Bugün hala sergilenen eser, Erdal Beşikçioğlu tarafından oynanmaktadır.