Kültür - Sanat
Tarladan Beyaz Perdeye Uzanan Eller: Ödüllü Yönetmen Ümmiye Koçak’ın İmkânsızı Yerle Bir Eden Başarı Öyküsü
İçindekiler
Göster
Bir köyde dünyaya açtı gözlerini. Tarlada, boyundan büyük işlerle geçti hayatı. Ailesinin 10 çocuğundan biriydi. İlkokuldan sonra eğitimine devam edemedi. Ama yılmadı. Bugün şalvarı ve yeleğiyle ödüllü yönetmenimiz, milli gururumuz o!
1957 yılında Adana-Çelemli Köyü’nde dünyaya gelmiş Ümmiye Koçak. Okumaya, eğitime âşık olsa da ilkokuldan sonra okula devam edememiş. Ancak bu, onun okumasına, kendini geliştirmesine engel olmamış. İlkokuldan sonra okuduğu ilk kitap Maksim Gorki’nin başyapıt eseri Ana imiş.
Onun bir başa tutkusu ise yazmak imiş. İlk hikâyesini 13 yaşında yazmış. Evlenip Mersin-Arslanköy’e gelin gitmiş. Ama onun tıpkı tüm sanatçılar gibi bazı sancılar varı imiş. Köy kadınlarının sorunlarını gün yüzüne çıkarmak istiyormuş. Bu sebeple 2001 yılında Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nu kurmuş.
Topluluğun ilk oyunu Remzi Özçekil’in “Taş Bademler” isimli öyküsü olmuş. Topluluk, oyunlarına kendi hikâyeleriyle devam etmiş bir sonraki oyunları “Kadının Feryâdı” olmuş. Eğitimlerini Ümmiye Koçak’ın verdiği topluluk, sesini Hasret Çiçekleri isimli oyunla duyurmuş. Bu oyun 2006 yılında Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali’nde sahne almış.
Ümmiye Koçak’ın eserleri bununla da kalmamış. Tarlalarda çalışarak kazandığı parayı bir araya getirmiş ve kadına şiddeti konu alan bir kısa film çekmiş. Yün Bebek ismini taşıyan filmin hem senaristliğini hem de yönetmenliği üstlenmiş.
Filmin galası 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gerçekleşmiş ve Ümmiye Koçak bu filmle New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü almış.
TRT’de yayınlanan Ana Kucağı isimli programı hatırlarsınız. O programın eğitici annelik görevini üstlenen isim de Ümmiye Koçak’tan başkası değil.
Tarladan beyaz perdeye sıçrayan yetenek Ümmiye Koçak, 2017’de Cristoana Ronaldo’nun oynadığı Türk Telekom reklamının da yönetmenliğini yapmış.
Ümmiye Koçak, kadının sesini duyurmaya devam ederken hiçbir şeyin başarıya engel olmayacağını da bir kez daha gözler önüne seriyor.