Kültür - Sanat
Sanatı Korsana Değişme! Korsan Müzik, Kitap ve Filmden Uzak Durmak için İpuçları

Yıl 2018… Müziğe, filme, kitaba bu kadar kolay ulaşabilmek, hepimiz için bir ödül. Ancak her şey gibi, bu denli kolay elde ettiğimiz sanatı da kolayca harcamak, korsan olana meyletmek ne yazık ki sanatın değerini, verilen emeği öldürüyor.
Pdf’ini çok rahat indirdiğiniz bir kitap uğruna kaç editör, kaç tasarımcı, matbaada kaç kişi çalışıyor; hiç düşündünüz mü?
İndir tuşuna basarak telefonunuza indirdiğiniz bir müzik için söz yazarı, besteci, gitarist, çalgıcı, müzisyen, prodüktör çalışıyor…
Metroda giderken telefondan full izle diyerek izlediğiniz bir film için sette kaç kişi heder oluyor, kaç oyuncu, kaç kurgucu…
Emek; her yerde emektir. Bazen düşüncesizce yaptığımız bir hareket, hiç farkında olmadan bizi sayısını bile bilmediğimiz kişinin emeğini çalmaya götürebilir.
Burada “Ama her filme gidemeyiz, her albümü satın alamayız, okumak istediğimiz her kitaba erişemeyiz; isterdik ama imkânlar…” dediğinizi der gibiyiz. Haklısınız. Biz de bunun için size alternatif yöntemlerle yaklaşalım istedik. Siz bu yöntemleri elbette biliyorsunuz ama sanatı korsan yoldan elde etmektense, en azından bu yöntemlerle daha değerli kılabiliriz…
1-) Filmler: İndirimli Biletler, Üyelikler
Vizyona giren her filme elbette bilet alamayabilirsiniz. Ya da dvd-cd’si çıkan her filmi satın alamayabilirsiniz. Bundan doğalı yok. Ancak binbir emekle hazırlanan bir filmi, “full izle” deyip kolayca izlemek de ne yasal ne etik… Bunun için birkaç çözüm yöntemi var. Örneğin indirimli biletler… Zaman zaman birçok sinema, marka, uygulama indirimli bilet kampanyaları yapıyor. Öyle ki bazen sudan ucuza bulabiliyorsunuz istediğiniz bileti. Ayrıca sinema kulüplerine üye olup aylık-yıllık ücretlerle çok daha ucuza getirebiliyorsunuz bilet işini. Böylece birçok filme gidebilme hakkınız oluyor. Derseniz ki “Her film sinemada olmuyor, yabancı filmleri de izlemek istiyoruz.”, o zaman Netflix gibi sitelere düşük bir bütçeyle üye olarak film keyfinizi eve, yola, otobüse, metroya taşıyabilirsiniz.
Göreceksiniz, emek çalmayıp emeğin karşılığını ödeyince filmler size daha anlamlı gelecek.
2-) Kitaplar: Kütüphaneler, Takaslar, E-Kitaplar, İkinci Eller
Türkiye’de her gün birçok yeni kitap basılıyor, raflara giriyor, raflardan düşüyor, yerine bir yenisi geliyor… Bu kitapların korsanı basılıp pazarlarda seyyar olarak satılıyor ya da kitap internete pdf , e-pub olarak yükleniyor. İstediğiniz her kitabı satın alamamanız da çok normal… Ama bunun için de birkaç çözüm yöntemi var. Öncelikle internetten online olarak bir kitabı tahmin edemeyeceğiniz kadar ucuza alabilirsiniz. Ayrıca bu kitapların e-kitap versiyonları da satılıyor ve tahmin edemeyeceğiniz kadar ucuz. Buna da gücünüzün yetmeyeceğini düşünüyorsanız size ikinci el kitapları önerebiliriz. Nadirkitap.com gibi online sahaf fuarı olan ve Türkiye’nin her yerinden ikinci el kitap yollayan siteler var. Bunun haricinde sosyal medyada ve bloglarda kitap takası denen bir sistem var. Daha önce okuduğunuz bir kitabı takas edebilirsiniz. Son seçenekte ise dilediğiniz kitabı Kütüphaneler Müdürlüğü’nün Yordam sisteminde aratıp kütüphaneden ücretsizse temin edebilirsiniz.
Pdf kitap indir yazmanıza gerek yok, kim bilir bir yazar tek cümleyi ne uğraşlarla yazıyor, düşünsenize… Yok canım, siz yapmazsınız öyle şey…
3-)Şarkılar: Resmi Hesaplar, Üyelikler
Geldik, ruhumuzun gıdası müziklere… Sanıyoruz ülkemizde en çok müziğin korsanı yapılıyor. Bir albüm daha çıkmadan korsan olarak forum sitelerine yüklenebiliyor. Her albümü satın almaya kalksanız işin içinden elbette çıkamazsınız… Ama eğer ki bir müziği, yapımcının ya da sanatçının resmi hesaplarından dinlerseniz korsanlıktan uzaklaşmış olursunuz. Bunun haricinde Spotify, Fizzy gibi müzik uygulamalarına uygun fiyatlarla üye olursanız yine hiçbir korsanlığa bulaşmadan annenizin sütü gibi helal şekilde dinlersiniz müziğinizi…
Ruhumuzun gıdasının korsan olması, ruhumuza yaramaz öyle değil mi?
Habersiz Çekim*
FBI 2014 yılında, korsam müzik, film, oyun, kitap indirenleri işe almadığını açıklamıştı.