Necip Fazıl'ı Ölümünün 35. Yılında Anıyoruz | Özçekim
Kültür - Sanat

Necip Fazıl Kısakürek’i Ölümünün 35. Yılında Anıyoruz!

Ölümünün 35. Yılında Necip Fazıl Kısakürek’i tekrar anıyoruz. İşte bilmeyenler ve tekrar hatırlamak isteyenler için, İşte Necip Fazıl Kısakürek’in hayat hikayesi ve eserlerinden en nadide satırlar.

Bir Adam Yaratmak, Çile, Dünya Bir İnkılâp Bekliyor gibi birçok ölümsüz eserin sahibi Necip Fazıl Kısakürek’in ölümünün 35. Yılında saygıyla anıyoruz.

Necip Fazıl Kısakürek

1904 yılında Maraşlı ailenin oğlu olarak dünyaya gelen yazarın babası hukuk öğrencisi annesi ise Giritli Mediha Hanım’dır. Yazarın adı “Ahmet Necip”tir.

 

Birçok mektepte eğitim gördü

Necip Fazıl Kısakürek

Fransız Frerler Mektebi, Amerikan Koleji, Emin Efendi Mahalle Mektebi, Rehber-i İttihat Mektebi, Büyük Paşa Mektebi ve Aydınlı Köyü gibi birçok okulda eğitim aldıktan sonra eğitimini Heybeliada Numune Mektebi’nde tamamladı. Eğitim hayatı boyunca Lord Byron, Oscar Wilde, Shakespeare gibi batılı yazarların eserlerini orijinal dilinde okudu. Ahmet Haşim, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Faruk Nafiz, Ahmet Kutsi gibi dönemin ünlü edebiyatçıları ile tanıştı.

 

İlk şiir kitabını bastığında bankacıydı.

Necip Fazıl Kısakürek

Kısa bir Paris eğitimi sonrası İstanbul’a dönen Necip Fazıl, ilk şiir kitabı Örümcek Ağı’nı çıkardığında Osmanlı Bankası’nda bankacıydı. 1928 yılında ikinci şiir kitabı olan “Kaldırımlar” yayımlandı. Kitap, büyük bir ilgi ve hayranlık uyandırdı.

 

1934 yılından sonra tasavvufa yöneldi.

Necip Fazıl Kısakürek

Hayatının yeni döneminde ilk önemli eseri olan “Tohum” adlı tiyatro oyununu yazdı. İslamcılık ve Türklük vurgusunun ön planda olduğu eser, Muhsin Ertuğrul tarafından İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan sahnelendi.

 

1941 yılında evlendi.

Necip Fazıl Kısakürek

1941 yılında Fatma Neslihan Balaban ile evlendi ve bu evliliğinden beş çocuğu oldu.

 

1960’a kadar birçok zorluk yaşadı.

Necip Fazıl Kısakürek

Mahkûmiyet çekti, engellendi, dergileri yayınlanmadan toplatıldı. O hiç pes etmedi. Yazmaya, söylemeye devam etti. Tohum, Para, Bir Adam Yaratmak, Nam-ı Diğer Parmaksız Salih gibi piyesleri büyük ilgi gördü. Sık sık kapatılan veya toplatılan Büyük Doğu’nun çıkmadığı sürelerde günlük fıkra ve yazılarını Yeni İstanbul, Son Posta, Babıalide Sabah, Bugün, Millî Gazete, Her Gün ve Tercüman gazetelerinde yayımladı.

 

25 Mayıs 1983’te evinde vefat etti.

Necip Fazıl Kısakürek

79 yaşında evinde vefat eden Necip Fazıl Kısakürek arkasında bir sürü eser bıraktı.

 

İşte eserlerinde geçen unutulmaz satırlar

Necip Fazıl Kısakürek Satırları Necip Fazıl Kısakürek Satırları Necip Fazıl Kısakürek Satırları Necip Fazıl Kısakürek Satırları Necip Fazıl Kısakürek Satırları Necip Fazıl Kısakürek Satırları

Buna da Göz At

Close
Close