Kültür - Sanat
İlber Ortaylı Sözleri
Tarih ve cahil kelimelerini duyduğunuzda aklınıza ilk kim geliyor? Ülkemizin en sevilen ve güvenilen ismi İlber Ortaylı… Sözleri ve bilgileri ile bizleri aydınlatan İlber Hoca hakkında birçok bilgiyi sizinle paylaşmaya geldik. Eğer hazırsanız başlayalım!
İşte İlber Ortaylı’nın hayatı ve sözleri!
Tarih Profesörü!
21 Mayıs 1947 yılında Avusturya, Bregenz’de dünyaya geldi. İki yaşında olduğu dönemde ailesi ile birlikte Türkiye’ye geldi. 1965 yılında Ankara Atatürk Lisesi’nden mezun oldu ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde eğitimine devam etti. Bunun yanı sıra yine Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden 1970 yılında mezun oldu. Onun en büyük şanslarından biri öğretmenleriydi. Halil İnancık, Mümtaz Soysal, Seha Meray… Böyle değerli isimlerden ders aldı. Eğitim hayatını büyük bir özenle devam ettirdi İlber Ortaylı. Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü’nde eğitim aldı. Yüksek lisans çalışmasını ise Halil İnalcık ile birlikte Chicago Üniversitesi’nde yaptı.
Birçok Başarının Sahibi!
İlber Ortaylı, 1974 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde doktor olarak kariyerini devam ettirdi. Tarihler 1979 yılını gösterdiğinde ise “Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfusu” isimli çalışması ile doçent olarak göreve devam etti ama 1982 yılında istifasını verdi. Aynı dönemde ise Berlin, Paris, Viyana, Moskova, Roma, Sofya, Münih, Strazburg, Cambridge, Kiel, Princeton, Tunus ve Oxford üniversitelerinde midafir olarak öğretim üyeliği yapma fırsatı buldu. Türkiye’ye ise 1989 yılında profesör olarak geri döndü. Yazdığı tarih makaleleri hem yerli hem yabancı birçok dergide yer aldı. 2005 yılında Topkapı Sarayı Müzesi başkanlığı yapma imkanına sahip oldu. Birçok kitaba imza atan İlber Hoca, Galatasaray ve Bilkent Üniversite’lerinde Türk Hukuk Tarihi dersi vererek, öğrenci yetiştiriyor.
İlber Hoca Sözleri
“Herkese yüksek tahsile kadar eğitim verirsen olmaz. Dolayısıyla bu uyduruk üniversite, uyduruk lise eğitimiyle yarı cahil bir nesil yetiştiriliyor.”
“Amerikalılar tarihi iyi yapıyorlar ama tarih yazan bir geçmişleri yok. Türkler de tarih yazdı ama film çeviremiyor. Hollywood endüstrimiz yok çünkü…”
“Kendisi İngilizce bilmediği gibi, Türkçe de bilmiyor. Yaşadığı bir toplumun kültüründen haberi olmayan bir yazar, Nobel de alsa doğru eserler ortaya koymaz.”
“Birileri çıkmış yakın tarih öğretilmiyor diyor. Yakın tarih değil kardeşim, çocuklara önce tarih öğretilmeli.