Dünya Okuma-Yazma Günü: Sizi Kitapkurdu Yapacak Tavsiyeler
Kültür - Sanat

Dünya Okuma-Yazma Günü Özel: Sizi Kitapkurdu Yapacak 6 Şahane Tavsiye

Bugün 8 Eylül Dünya Okuma-Yazma Günü. UNESCO, 1967’de 8 Eylül’ü Dünya Okuma Yazma Günü olarak belirledi. Bu sene Dünya Okuma Yazma Günü, okur yazarlıktaki ilerlemeye rağmen beceri odaklı işçilikteki eksikliğe dikkati çekmek ve özellikle genç bireylerin yaşam- iş koşullarını geliştirmeleri için “Okuma yazma ve yetenek gelişimi” temasıyla kutlanacak. Biz de bugüne özel kitap okuma alışkanlığını geliştirmek için neler yapman gerektiğini derledik.

Burada olduğuna göre “Okumak istiyorum, okuyanlara özeniyorum ama bir türlü okuyamıyorum!” dediğini duyar gibi oluyoruz. Evet, okumak çocukluktan gelen derin bir alışkanlık. Ancak inan bize, hiç geç kalmadın. Şu andan itibaren bir karar ver ve aşağıdaki tavsiyeleri uygulayarak kitapların büyülü dünyasına girmeye başla. Sana söz veriyoruz, okudukça güzelleşeceksin.

Klasiklerden Başlama!

Klasik Kitaplar Bazı klişeler yanlış yorumlanabiliyor. “Kitap okumaya klasik okuyarak başla.” klişesi bunlardan biri. Evet, klasikleri mutlaka okumalısın ancak klasiklerle kitap okumaya başlamak, büyük yanlış. Öncelikle zorlanırsın. Sonra kitap okumaya yeni başladığı düşündüğümüzde sıkılabilirsin. Klasikleri klasik yapan farklı bir yapıları vardır, kitabı okusan bile o yapıya adapte olamayabilirsin. Sonra kitabın atmosferine de yazık edersin. Sabret azıcık, klasik de okuyacaksın. Ama şimdi değil…

İlgi Alanlarını Belirle

Kitap için ilgi alanınızı belirleyin  “Bu kitap popüler…”, “Bu kitap bana bir şey katmaz.” diye düşünmek yerine şöyle düşün, bir şeye alışmaya çalışıyorsun. Bu süreçte her şeyin en iyisinden başlayamazsın. İlgini çeken, seni mutlu edecek, kitabını elinden bıraktırmayacak konular seç. Patron sensin!

İnce Sayfalı ve Büyük Yazılı Kitaplarla Başla

İnce Sayfalı ve Büyük Yazılı Kitaplarla Başla

Kalın kitaplarda gözünün olduğunu biliyoruz. Ama ilk başlarda kalın kitaplarla gözünü korkutman hiç doğru değil. Küçük yazılı kitaplarla da kendini zorlarsan alışman zorlaşacak. Bak şöyle yapalım, sen iyisi mi ince sayfalı ve büyük yazılı kitaplardan başla. Çocuk değilsin elbette ama ince olursa çabuk bitirirsin ve bir kitabın son sayfasını okuyup kapağını kapatma şevkini tattığın an bir sonraki kitaba geçmek için zaman kollayacaksın inan. Bu duyguyu tatman gerek!

Dergiler ve Çizgi Romanlardan Korkma

Dergiler ve Çizgi Romanlar Artık yayınlanan birçok dergi ve çizgi roman var. Bu yayınlar sana ilk başta sana vakit kaybı gelebilir ya da kitabın zevkini vermeyebilir. Ancak birçok farklı yazarın kalemini aynı anda görme şansına erişeceksin. Tek sayfalık öyküler, görselli hikâyeler okuyacaksın. Böylece ne tarz sevdiğini, hangi üsluptan hoşlandığını daha kolay anlayabilir, yolunu çizebilirsin.

Acele Etme, Satırlar Seni Bekler

kitap okurken acele etmeyin Çok beğenerek aldın bir kitabı mesela. Bir an önce okumak istiyorsun. Şevkle açtın kapağını ama birkaç cümlede bir başa dönüyorsun. Olmadı, kitap atmosferine almadı seni. Şimdi sakin ol. Çok normal. Unutma ki her kitap herkes için değildir. Ya da zamanı değildir. Kenara kaldır o kitabı, daha hafif, farklı kitaplara geç. Hakkını vermeden okumazsan üzülür sayfalar. Sonra geri dönersin. Satırlar seni her zaman bekler.

Vakit Ayırmaya Çalışma, Vakti Sen Seç

kitap için vakit ayırmayın, belirleyin Ama senin kitap okumaya vaktin yok değil mi? Çok yoğunsun, anlıyoruz. Hatırlatmak isteriz ki zamanını sen yönetirsin. Vakit ayırmak için çaba sarf etme. Elinle koy vakti oraya. İzleme o diziyi mesela, sonra izle ya da. Zamanın senin yönetiminde, unutma bunu… Boş zaman aktivitesi değildir kitap okumak, hatırlat bunu kendine.

Buna da Göz At

Close
Close