Bilinmeyen Yönleriyle İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy | Özçekim
Kültür - Sanat

Bilinmeyen Yönleriyle İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy

İstiklal marşımızın yegane şairi Mehmet Akif Ersoy’u hepimiz tanıyor, marşımızın yükseldiği her durumda; mekân-zaman fark etmeksizin onu ve kalemini yeniden yaşatıyoruz. Mehmet Akif’i eserlerinden, alçakgönüllü hayatından tanıyoruz. Ancak o, bilinmeyen yönleriyle de şair kimliğini sonuna kadar hak eden bir gönül adamı… Mehmet Akif Ersoy’u bilinmeyenleriyle yeniden tanıyalım mı?

İstanbul İdadisi ve Muallim Naci

Muallim Naci

Mehmet Akif Ersoy’un İstanbul İdadisi’nde eğitim aldığı günlerde hocası Muallim Naci’dir. Mehmet Akif, ilk şiirlerini bu dönemde yazar. Türk Edebiyatının önemli isimlerinden Muallim Naci; “Bu çocukta gördüğüm cevheri, kimsede görmedim.” der.

Veteriner Bir İstiklal Şairi

İstiklal Şairi

İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy, baytarlık mektebi bitirmiştir. Veteriner vasfıyla mezun olduğu okuldan sonra Kurân-ı Kerim’i 6 haftada ezberleyerek hâfız olur.

Hem Sanat Hem Spor

Hem Sanat Hem Spor

Mehmet Akif’in sanata olduğu kadar spora da büyük bir ilgisi vardır. Yüzme, güreş, koşma uzun yürüyüş gibi sporlarda yarışmalara katılır. Öyle ki torunu onu anlatırken, “O bir güreşçi idi. Çatalça’da güreşirdi. Çok iyi bir yüzücüydü. Annem söyledi boğazı birkaç kez yüzerek geçtiğini. İnsanları çok severdi.” der.

Edebiyatı Camiye Taşımak

Edebiyatı Camiye Taşımak

Kurtuluş Savaşı’nın gerçekleştiği dönemde vatanına destek olman için çabalayan şair, Zagnos Paşa Camii’nde hutbe verir. Hitabetinin kuvvetliliği ve halkın ilgisi görülmeye değerdir. O, milli mücadelede şair, hatip, seyyah, gazeteci olarak vatanının yanındadır.

Ödül Yüzünden…

Mehmet Akif Ersoy

Zannediyoruz bu bilgiyi hepimiz biliyoruz ancak gururla bir kez daha hatırlatalım. Ulusal marşımızın seçileceği yarışmaya o zamanın parasıyla 500 lira ödülü olduğu için katılmaz. Onun için vatan sevgisi, hiçbir değerle ölçülemez.

Hamdullah Suphi’nin Israrıyla…

Hamdullah Suphi

Yarışmaya katılmayı kesin olarak reddetse de o dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi’nin derin ısrarıyla kabul etmek zorunda kalır.

Alkıştan Kaçan Bir Şair

İstiklal Marşı

Akif, şiiri yazıp meclise teslim eder. Bunun üzerine şiir, Meclis’te Hamdullah Suphi tarafından hemen okunur. Meclisteki herkes şiirin atmosferine kapılmıştır. Milli mücadelenin ruhunu bu denli yansıtan bu şiir, Meclis’te 4 defa okunur. Ancak ilk okumada orada olan şair, çoktan gitmiştir. Çünkü alkışlar, tebrikler karşısında mahcubiyet duymuştur.

600 Lira Borcu Varken…

Mehmet Akif Ersoy

Yarışmadan kazandığı 500 lirayı cephaneye kıyafet diken, kadınlara ve çocuklara iş öğreten bir vakfa bağışlamıştır. Üstelik kendisinin 600 lira borcu varken…

Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. 

Buna da Göz At

Close
Close