HaberKültür - Sanat
2019 Yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı İlan Edildi

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle alınan kararlar Resmi Gazete’de yayınlandı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atama kararlarıyla beraber 2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı ilan edildiği de duyuruldu. Yayınlanan genelgeye göre, bu kapsamda gerçekleştirilecek organizasyonlar Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ile birlikte yapılacak.
Cumhurbaşkanlığı genelgesinde Prof. Dr. Fuat Sezgin ile ilgili şu ifadeler yer aldı:
”İslam kültür ve medeniyetin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve onu yeni nesillere en doğru şekilde aktarma amacıyla yapılacak söz konusu çalışmalara ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca her türlü destek ve katkının sağlanması hususunda gereğini rica ederim.”
Prof. Dr. Fuat Sezgin kimdir?
Bitlis’te 24 Ekim 1924’te dünyaya gelen Fuat Sezgin, İslam tarihi, bilim ve teknoloji tarihi alanında çalışan bir akademisyen. Üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi’nde alan Sezgin, Şarkiyat Enstitüsü’nde İslami Bilimler ve Orientalistik alanında öncü bir yere sahip olan Hellmut Ritter’in yanında eğitim gördü.
1950’de Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde Buhari’nin Kaynakları adlı doktora tezini tamamladı. Bu teziyle Sezgin, hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari’nin bir araya getirdiği hadislerde bilinegeldiğinin aksine sözlü kaynaklara değil, İslam’ın erken dönemine, hatta 7. yüzyıla kadar geri giden yazılı kaynaklara dayanağı tezini ortaya atmış oldu. Bu tez Avrupa merkezli oryentalist çevrelerde hala tartışılmaktadır.
Sezgin bu tezi yazdıktan sonra 1954 yılında İslam Araştırmaları Enstitüsü’nde doçent oldu. 27 Mayıs 1960 askeri darbesi sırasında üniversiteden uzaklaştırılan ve 147’likler diye bilinen akademisyenler arasındaydı. Bu dönemde yaşadığı zorluklarla nasıl mücadele ettiğini şu sözlerle açıklamıştır: ‘’Ben şuna inanmıştım artık. Tüm musibetler karşısında sadece Allah’a inanacaksın, başka bir şeye değil.’’
İlk olarak 1961 yılıdna Almanya’ya giden Fuat Sezgin, Frankfurt’taki Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’nde önce misafir doçent olarak dersler verdi ve 1965 yılında burada profesör oldu.
Prof. Sezgin, Suudi Arabistan Kral Faysal Vakfı’nın İslami Bilimler Ödülü’nü 1978 yılında alan ilk kişidir. Bu ve bunun gibi başka destekleri de arkasına alan Sezgin, 1982 yılında J.W.Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nü 1983’de buranın müzesini kurdu.
Prof. Dr. Fuat Sezgin, Arap-İslam Bilimleri Enstitüsü için hazırladığı bilimsel araç ve gereçlerin benzerlerini yaptırarak, 25 Mayıs 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin açılmasında öncü rol oynamıştır. Sonrasında bu müzenin faaliyetlerini desteklemek amacıyla 2010’da Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde kurulan Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarih Enstitüsü ise 2013 yılında faaliyetlerine başladı.
Hayatını İslam bilimleri tarihine adayan Prof. Sezgin, 30 Haziran 2018’de hayatını kaybetti.
Ödülleri
Frankfurt Main Goethe Plaketi (1980)
Almanya 1. Derece Federal Hizmet Madalyası (1982)
Almanya Üstün Hizmet Madalyası (2001)
İran İslami Bilimler Kitap Ödülü (2004)
Hessen Kültür Ödülü (2009)
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü (2016)
Kaynak: Wikipedia