İskorpit Balığı Nedir? - İskorpit Balığının Faydaları | Özçekim
İlginç Bilgiler

Zehirli ve Sağlıklı Bir Lezzet: İskorpit Balığı

Başlık sizi biraz meraklandırdı değil mi? Biz de öyle düşünmüştük. Evet, zehirli özelliğiyle bilinen ancak faydaları ile de dillere destan bir balığımız var; iskorpit!

İsmini Yunancadan almış…

İskorpit balığı - Yunanca “skorpidi”

İskorpit kelimesi dilimize, Yunancadaki “skorpidi” den geçiyor. Scorpaena porcus adını da taşıyan balık; Scorpaenidae familyasından geliyor. Halk arasında “çarpan” balığı olarak da anılıyor.

Görüntüsü Biraz Korkutuyor…

İskorpit Balığının gözü

Yaklaşık 25-30 cm boyutundaki bu balık; vücudunun yarısını kaplayan kafası ve kafası üstündeki dikenlerle ürkünç bir görüntü taşıyor. Koyu kırmızı ve açık pembe arasında değişen rengiyse bu ürkünçlüğü arttırıyor. Aşağıya doğru bakan geniş ağzıyla da dikkat çeken balık, dikenlerinde taşıdığı zehirle biliniyor.

Zehrini Tene Değdiğinde Salıyor…

İskorpit balığı zehirli mi?

İskorpitin zehrini salması için dikenlerin tene batması yetiyor. Zehir, kendini şişlik ve kızarıklık ile gösteriyor. Zehir, etkisini 2-3 gün gösterebiliyor ve tedavisinde amonyak kullanılıyor.

Zehrine Aldanmayın; Lezzeti Yetiyor…

pişmiş İskorpit Balığı

Her ne kadar zehirli de olsa iskorpit balığının tadı; bunca eziyete değiyor. Tadının kırlangıcı andırdığı söylenmekle birlikte balık etiyle buğulama, tava, kızartma, çorba yapılabiliyor. E, iskorpiti seven dikenine katlanıyor. 🙂

Kerpeten veya Penseyle Temizleniyor…

İskorpit Balığı

Balığı temizlerken zehirli olduğundan çok dikkat edilmesi gerekiyor. İskorpit; yakalandıktan sonra da etkisini sürdürmeye devam ettiğinden vücuda zehrin geçmesi olası oluyor. Bunun için temizlenme işinin balıkçılara bırakılması önerilse de evde temizleme yapıldığından balığı ortasından bıçak yardımıyla ayırdıktan sonra dikenlerini kerpeten veya pense yardımıyla ayırmak gerekiyor.

Lezzetinin Yanı Sıra Faydaları da Dikkat Çekiyor

İskorpit Balığının Faydaları

Avlanması ve temizlenmesiyle biraz meşakkatli olsa da lezzeti de tadı meşakkatin hakkını veriyor. Balığın özellikle gelişim çağındaki çocukların zekâ gelişimine katkı sağladığı biliniyor. İçerisindeki Omega3 yağı, mineral, vitamin ve proteinle vücudun birçok ihtiyacını karşılıyor, düzenli tüketildiğinde felç riskini azaltıyor.

Buna da Göz At

Close
Close