IQ Testleri Ne Kadar Doğru? Zeka Nedir? Ölçülebilir Mi?
İlginç Bilgiler

Ya Bu IQ Testleri Ne Kadar Doğru? Zekâ Nedir? Ölçülebilir Mi?

Zekâmızı yarıştırma derdine girdiğinizde kullandığımız bir ölçüt olan IQ testleri ne kadar doğru? Zeka nedir? Ölçülebilir mi? İşte tüm bu soruların cevaplarını araştırdık sizin için bulduk. İşte zekamıza dair aklımızda soruların cevabı!

Nedir bu IQ testi şimdi?


IQ testi Alfred Binet’in zekanın ölçülebilir olduğunu söyleyerek ortaya koyduğu bir açılımının zeka katsayısı olduğu bir terim. Zihinsel zekanın ölçümünde kullanılan test ülkemizde en çok iki ana hat, 12 alt testten oluşan WISC-r Zeka Testi’dir.

Peki bu IQ testleri doğru mu söylüyor?


Test doğru da biz yanlış anlamdırıyoruz. Zeka testleri genel bir zeka seviyesini söylemez. Test kişinin belli bir zamandaki zihinsel yeteneklerini söyler. Yani IQ’nuzun 140 çıkması her zaman 140 IQ’ da kalacağınız anlamına gelmiyor. Zihinsel yetenekleriniz kısa zaman aralıklarında ve hayatınız boyunca hep değişir. Ayrı bu testler sizin bir konuda başarılı olup olmayacağınızın anlamına gelmiyor. Başarı sadece zeka etkinliğinle alakalı değildir. Bundan bağımsız istek, emek ve sürekli çalışma başarıyı getirir. Ve IQ testleri bunları ölçemiyor.

0-25 arası ağır gerilik

26-50 arası orta gerilik

51-75 arası hafif gerilik

76-90 arası sınır zekalı

91-110 arası normal zekalı

111-119 arası ileri zekalı

120-130 arası üstün zekalı

131-145 arası çok üstün zekalı

146 ve üzeri deha

Zekamızı geliştirebiliriz yani? Peki nasıl?


Evet ne demiş Cem Yılmaz; eğitim şart. Zekanın gelişimindeki en büyük etmen kesinlikle eğitim. Bir diğer faktör ise genetik koşullar. Kişi ailesinden sadece kaşını, gözünü değil, zihinsel etkinliğini de alıyor. Kişi eğer zekasını geliştirecek eylemlere eğilimi varsa ve becerileri, ilgi alanı zeka gelişimine yatkın olduğu takdirde gelişim süreci daha hızlı işliyor.

Bu delilikle dâhilik arasındaki ince bir çizgi meselesi doğru mu peki?


Dahilik olarak kabul edilen 165 IQ’nun nasıl değerlendirileceğine göre şekilleneceğidir. Dahilik ve delilik üzerine araştırma yapan psikolog Han Eysenck’in psikozlu hastalar üzerine yaptığı çalışmalar sonucunda deliliğin ve dahiliğin bir ilişkisi olduğu sonucuna vardı. 165 IQ’nuz eğer orijinal fikirler ve üretkenlikle birleşirse deha oluşabilir. Ancak bu 165 IQ’nuz psikotik belirtilerle bir araya gelirse delilik oluşabilir.

Buna da Göz At

Close
Close