İlginç Bilgiler
Tavşanlar Havucu O Kadar da Sevmez: Medyanın Bize Yanlış Öğrettikleri

Medyanın gücü, tartışmakla, konuşmakla bitmez elbet. Bir reklamda, bir filmde, bir haberde, bir dergide, bir kitapta bize öğretilen bir bilginin doğruluğunu hiç sorgulamıyoruz. Daha doğrusu medyada okuduğumuz, izlediğimiz, gördüğümüz bir olgu beynimize yerleşiveriyor ve onun doğruluğunu sorgulamadan kabullenmiş oluyoruz.
İşte o bilgilerden bazılarını sizler için bir araya getirdik. Buyrun birlikte şaşıralım:
1-) Kedilere Süt Verilmez!
https://www.youtube.com/watch?v=k-q-V5Xp0rA
“Dün küçük bir kedi kapıya geldi\ ne acı, ne acı miyavlıyordu\ Gittim evden süt getirdim\ sütünü içince kaçtı gitti.”
Diye çocuk şarkıları söylediğimiz günlerde öğrendiğimiz bilgilerden… Kediler Süt İçer…
Aslında süt içtikleri doğru. Ancak onların sağlıkları için onlara süt vermememiz gerektiğini bu durumda belirtmek zorundayız. Çünkü süt tüketimi, onların sindirim sistemlerine zarar veriyor. Ayrıca özellikle de yaz günlerinde süt, güneş ışınlarına maruz kalarak kolayca bozulabiliyor. Kedilere süt verilse bile kolay sindirmeleri için ya laktozsuz ya da sulandırılmış şekilde ve az miktarda verilmesi gerekiyor.
2-) Akıllı Telefonlar Gece Şarjda Bırakılınca Bozulmaz!
Bunu kim uydurdu bir soruşturmak lazım… Elbette, bir telefonu tüm gece şarjda bırakmak olası tehlikeler doğurabilir. Ancak bu tehlikelerden biri telefonun fazla akımdan bozulması değildir. Çünkü adı üstünde akıllı telefon; telefonun şarj kapasitesi dolunca elektrik akımını da kesiyor. Korkmayın, bozulmuyor.
3-) Külkedisi Cam Ayakkabı Giyerdi
İşte bir medya hatası daha. Bize yıllardır anlatılan masalın sonunda Prens; Külkedisi Sindirella’ya cam ayakkabı giydiriyor. Ancak olayın aslı çok farklı. Kitabın en eski kaynağı olan Fransız versiyonunda Sindirella’nın sincap kürkünden yapılan ayakkabılar giydiği biliniyor. Fransızcada sincap ise “en vair” demek. Daha sonra bir yazar bu masalı kendince uyarladığında ise “vair” kelimesi kullanılmamaya başlıyor daha doğrusu anlamı bilinmiyor. Yazar da vair kelimesini “verre” yani cama yoruyor. Cam diye yazıyor ve öyle de kalıyor… Biz çocuklarımıza, küçüklerimize böyle anlatmasak bari…
4-) Yıldızlar Kaymaz!
Bazen yıldızların gökyüzünde parladığı bir gece kuyruklu bir yıldızın kaydığını düşünüp dilek tutarız… Hatta şu şarkıyı da dilimize tutturur dururuz: “Yıldızlar da kayar, durmaz yerinde…” Bu bilgi de şarkıların bize öğrettiği yanlışlar arasında girebilir.
Ancak gördüğümüz o parıltının yıldızlarla hiçbir alakası yoktur. Gerçek anlamda bir yıldız kayacak olsa dünyada çok köklü değişiklikler olabilir. Bu yüzden şükredelim ki yıldızlar kaymıyor. Peki, gördüğümüz o çizgi nedir diye sorarsanız da şöyle anlatalım;
Güneş sisteminde gezinen birçok göktaşı mevcut. Çekim kuvvetleri arasında dolaşan bu göktaşları zaman zaman atmosfere dalabiliyor, dünyanın çekim alanına girebiliyor. Bu esnada ise bir sürtünme oluşuyor. Oluşan sürtünme esnasında yanarak arkalarında da bizim yıldız kayması zannettiğimiz o izi bırakıyorlar.
5-)Tavşanlar Havuca O Kadar da Bayılmaz
Bütün çizgi filmler, bütün masal kitapları, boyama kitapları tavşanların ne kadar çok havuç sevdiğine inandırdı bizi. Öyle ki tavşanla havuç vazgeçilmez bir ikili oldu. Ancak durum pek de öyle değil. Elbette tavşanlar havuç yer. Ancak havuç müptelası değildirler. Yeşilliği daha çok sever ve tüketirler.