Doğru Bildiğinize Yemin Edebileceğiniz Yanlışlar | Özçekim
İlginç Bilgiler

Kelebekler Bir Gün Yaşamaz: Doğru Bildiğinize Yemin Edebileceğiniz Yanlışlar

Yıllardır bize öğretilen ve öyle olduğuna yemin bile edebileceğimiz öyle çok bilgi var ki… Hani bir gün biri çıkıp onun doğrusu o değil; dese, “Hadi canım oradan!” deyip yollayacağız. Doğru bildiklerimizin aslında yanlış olduğunu öğrenip birlikte söylenelim mi?

Temel Reis’ten Al İlhamı: Ispanak Tam Bir Demir Deposudur!

IspanakŞaşırmaya başladınız bile değil mi? Yanlış anlaşılmayalım, ıspanakta demir yok demiyoruz elbette. Zaten yok demek Temel Reis’e de haksızlık olur. Var ancak sanıldığı kadar çok değil. Bu kadar çok demir içerdiği bilgi yanlışı, bir el yazısı hatasından kaynaklanıyor. 1870 yılında bir doktor, ıspanağın demirini belirtirken ondalık işaretini yanlış yere koyuyor ve ıspanağı olduğundan on kat fazla demir içeriyor gibi gösteriyor. Böylece tüm dünya, ıspanağı demir deposu olarak tanıyor. Temel Reis dâhil.

Gökkuşağının 7 Güzel Rengi Vardır

GökkuşağıTamam yedi güzel şahane rengimiz var. Yağmurdan açan güneşle onları sarıp sarmalıyoruz. Ancak gökkuşağı, sandığımız gibi yedi belirgin renkten ibaret değil.  Aslında onda sürekli değişen kesintisiz bir renk akımı var. Bizse renk ve algı bilgimize göre sadece yedi tanesini ayırt edebiliyoruz. Yani gökkuşağının sadece yedi değil sonsuz rengi var.

Yara Suyla Yıkanmaz

Yarayı Suyla Yıkamak Belki büyüklerinizden de duymuşsunuzdur, “Sıcak kana su değmemeli, yaraya su değmesin.” Önerisini. Elbette ki kanamayı direkt suyla değil baskı ve tampon hareketlerle durdurmalıyız ancak yapılan bir araştırmaya göre küçük kesikler veya yaralar suyla temizlendiğinde ya da pansuman yapıldığında daha çabuk kapanabiliyor.

İçimizde Acıdır: Kelebekler Yalnızca 1 Gün Yaşar

Kelebekler Yalnızca 1 Gün Yaşar Bu acı bilgiyi öğrendiğimizden beri o minik-güzeller güzeli canlıları her gördüğümüzde içimiz kan ağlamadı mı? Bildik ki bugün varlar, yarın yoklar; çok üzüldük. Yalan bilgi! Bazı kelebeklerin ömrü birkaç ayı bile bulabiliyormuş. Şanslı olup birkaç mevsim yaşayanlar ise kış uykusuna yatıp yazın yeniden daha sıcak mevsimlere göç edebiliyorlarmış.

Bir Anne Klişesi: Balıkla Yoğurt Yenmez

Balıkla Yoğurt YenmezO gün yoğurt veya ayran tüketmişsek akşama da yemekte balık varsa, hangimizin içi içini yemez ki… Öyle değil oysa… Zehirlenilse bile sebebi yoğurt değil; balığın içerisindeki bir protein. Histamin isimli bu protein hem yoğurtta hem de balıkta var. Beraber yendiğinde histamin miktarı artıyor ve vücutta reaksiyonlar oluşuyor. Ancak balığınız tazeyse ayranla, yoğurtla bol bol yiyebilirsiniz.

Balıkların Hafızası 1-2 Saniyede Yenilenir

Balıkların HafızasıBir bilimsel yanlış daha! “Balık hafızalı” sıfatının yanlışlığı da burada ortaya çıkıyor. En basitinden bir Japon balığının 2-3 haftalık hafızası varmış. Acaba onlar da ayrılık acısı çeker mi dersiniz?

 

Habersiz Çekim

Yürüyen Merdiven Yürümek İstemeyenler İçindir

Yürüyen MerdivenKuru iftira! Biz öylece duralım ve yürüyen merdiven bizi bir yere götürsün diye yok! İniş çıkışları hızlandırsın diye var. Yani merdivenlerin solunda durup geçenlere “Yürüyeceksen merdivenden çık!” demek, çok da doğru olmasa ve yürüyen merdivenin işleyişine ters olsa gerek.

Buna da Göz At

Close
Close