Karşınızdaki Kişiyi İkna Etmenin Taktikleri | Özçekim
İlginç Bilgiler

İkna Etmede Gücünüzü İkiye Katlayacak İpuçları

İletişim kurarken bazen karşımızdaki kişiyi ikna etmemiz gerekir. Ancak ikna iletişimin sadece süreci değil resmen bir sanat! Biz size ikna sürecinde yardımcı olabilecek taktikleri derledik! Sadece iş hayatında değil, sosyal hatta da birçok işinize yarayacak bu püf noktaları için galerimize devam edin!

En kolayı, önce imkânsızı iste sonra asıl istediğini!


Bu aslında diyalog sırasında o gerçekleşecek bir taktik. İkna etmeniz gereken kişiye önce onun yapmaya hiç gönüllü olmayacağı bir şeyi isteyin. Onun yapmak istemediğini söylediği an sıra, asıl istediğiniz konuya gelsin. Karşı taraf psikolojik olarak kendini bir seçim yapmak zorunda hissedeceğinden asıl istediğinizi yapmayı seçecek.

Kişi karar almada geçmişi kullanır


Karşınızdaki kişiye ikna için bir konuyu öne sürdüğünde şunu dikkate almak önemli; kişi karar alırken geçmişindeki deneyimlerinden yola çıkacak. Bu sebepten ötürü ikna konusunu öne sürmeden önce karar mekanizmasını çözmek sizi birkaç adım ileriye götürecek.

Sen çok özelsin!


İnsan doğası gereği kendini istisna olarak görür ve tüm genellemelerin dışında tutar kendisini. Kişiyi ikna ederken konu kişileştirip, sadece onun yapabileceği bir şeymiş gibi sunmak bu süreçte elinizi güçlendirecektir.

İkna konusu kişinin değerleriyle çarpışmamalı!


Kişiye inanç ve değerleriyle ilgi ters bir istekte bulunmak istemsiz bir şekilde ön yargıyı devreye sokacak ve reddetme ihtimalini kuvvetlendirecektir. İkna konusunu tekrar gözden geçirip muhatabına uygun bir hale getirmek ya da gerçekten yapabilecek birine söylemek daha iyi bir çözüm.

İnsan güvenli olana meyil eder.


Konuyu “duygusal güven” çerçevesinde geliştirmek ikna sürecini kısaltır. İkna edeceğiniz konu, karşınızdakinin güveninin sarsmamalı, kişinin kendini tehdit altında hissedeceği her konu yüksek ihtimal reddedilecektir.

Köklerini reddedemezsin!


Köklere hitap etmek! Günümüzde insanlar her ne kadar modernleşmeye ve profesyonelleşmeye meyilli olsa da geleneksel veya kültürel köklerini korur. Seçimlerini benimsedikleri değerler akabinde yaparlar. İkna konunuzu, muhatabı olacak kişiye sunarken onun kökleriyle ortak noktaları bularak sunarsanız, kişinin bunu benimsemesi ve kabul etmesi sandığınızdan çok daha etkili olacak.

Buna da Göz At

Close
Close