Ramazan ayının güzelliği saymakla bitmez. En güzel yanlarından biri de kendine özgü gelenekleri… Özel süslenmiş fanuslar mı dersiniz, özel yemekler yapan mı yoksa halk oyunu oynayan mı? İşte ülkelerin ramazan gelenekleri!
Mısır’ın fanusları!
Ramazan gelince, Mısır’ın sokakları apayrı bir hal alıyor. Şehrin sokaklarında yer alan yerli fanuslara, özenle çizilmiş ay-yıldızlı çizimli kâğıtlar eşlik ediyor.
Pakistan’ın özel yemekleri!
Ramazan ayında sadece sokaklar, camiler değil, sofralar da şenleniyor Pakistan’da. Samosas, pakoras ve chaat yemekleri büyük tabaklar eşliğinde misafirlerle ramazan sofralarında paylaşılıyor.
Kahire’nin eşsiz güzellikteki fenerleri!
969 yılında Halife Moezz Eddin Allah Kahire’ye geldiğinde, Mısır halkı onu ellerinde fenerlerle karşılamış. O günden bu güne gelenek haline gelen bu fenerler, ramazan ayı boyunca evlerin balkonunda ve sokaklarda yerlerini alıyor. Özel işlemelerle süslenen fenerler, 30 gün boyunca görsel bir şölen sunuyor!
Filistin’de ramazanı müjdeleyen resimler!
Ramazan ayında Filistin’de ramazanı müjdeleyen birçok resimler duvarlara çiziliyor. Ramazan boyunca ay, yıldız desenleri ve kutlama mesajları duvarlara işleniyor. Ramazan sevinci sürekli olarak engellenmeye çalışılsa da Filistin halkı ramazan sevincini her şeye rağmen yaşıyorlar.
Sahura uyandırmak için nefar!
Fas’ta Müslümanların sahura kalkması için davul yerine nefar tercih ediliyor. Üflemeli çalgı olan nefar yüzyıllardır ramazan ayının unutulmaz bir geleneği.
Türkiye’nin unutulmaz geleneği, mani söyleyen ramazan davulcuları!
Ülkemizi atlamak olmaz. Bizde ramazan denince akla gelenlerden biri de ramazan davulcularıdır. Hatta bazen onlara eşlik eden zurna bile oluyor. Manilerle her sahura bizi kaldıran davulculara bayram arifesi bahşiş de geleneğin tamamlayıcılarından.