HaberTeknoloji & Uzay
Ünlü Fizikçi Stephen Hawking Hayatını Kaybetti
8 Ocak 1942, Oxford’da hayata gözlerini açan ünlü Fizikçi, 14 Mart 2018’de yani bugün Cambridge, Birleşik Krallık’ta hayata gözlerini yumdu. Henüz 21 yaşındayken Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalanan Hawking, beyninin zihinsel faaliyetleri hariç tüm hareket kabiliyetlerini kaybederek tekerlekli sandalyeye bağlı yaşamına devam ediyordu. Daha önce dünyanın geleceğine dair yaptığı açıklamaları bizler de haber olarak derlemiştik.
Hatırlamak için:
İşte Stephen Hawking önemli başarıları…
Hawking Işınımı
Hawking radyasyonu veya Hawking ışınımı, İngiliz fizikçisi Stephen Hawking’in 1975 yılında yayınlanan makalesinde kara deliklerin yayması gerektiğini öne sürdüğü teorik bir radyasyondur. Makalede kara deliklerin parçacık yaydığını ve bu sayede kütle kaybettiğini ifade etmiştir.
Kuantum Kozmolojisi
Big Bang yani büyük patlama teoreminin bir parçası olarak ortaya çıkmıştır. Stephen Hawking gibi birçok yazar bu dönemlerdeki evreni tanımlayabilme denemelerine olanak sağlayacak çeşitli araştırma yolları önermişlerdir. Bu araştırma alanına günümüzde kuantum kozmolojisi adı verilmektedir.
Kara Delikler Hakkında
1970’li yıllarda ünlü fizikçilerden Stephen Hawking ve Bernard Carr kara deliklerin ilksel kozmosdaki oluşum mekanizması üzerine araştırmalarda bulundular ve kara delik kavramını geliştirerek “mini kara delik” adı verilen, yıldızsal kara deliklere nazaran son derece küçük kara deliklerin bol miktarda bulunduğu sonucuna vardılar. Bu kara deliklerin kütleleri bakımından yoğunlukları ve dağılımları henüz bilinmemekteyse de, bunları belirleyen etkenlerin ilksel kozmosdaki yani “kozmik şişkinlik”teki [54] hızlı genişleme evresine ilişkin koşullarla ilgili olduğu sanılmaktadır. Bu küçük kütleli kara deliklerin –eğer var iseler- bir gama ışınımı yaymaları gerekir.
Hakkındaki 2 Film
Hawking ve Her Şeyin Teorisi “The Theory of Everything” hakkında yapılan filmlerden ikisidir. Her Şeyin Teorisi filminde, ünlü Fizikçi Hawking ile eşi arasındaki ilişki ön planda tutulurken Eddie Redmayne başroldeydi. Hawking filminde ise Benedict Cumberbatch oynuyordu. O filmde genç yaşında motor nöron hastalığı teşhisi konulmasına rağmen, teorik fizikçi Profesör Stephen Hawking’in hayatını ve çalışmasını belgeleyen bir drama üzerine kuruluydu. Evrenin doğası üzerine yaptığı çığır açan çalışmayla bilimsel dünyayı organize etmesi anlatılıyordu.