Haber
Sosyal Medya Bize Ne Yaptı: Fenomen Anneler Soluğu Mahkemede Alabilir

Sosyal medyanın “gösteriş”lik yanı, bizleri birçok farklı tabloya tanık ettirdi. Blogger’lık gibi mesleklerin doğmasını sağlayan sosyal mecralar, tüm dünyada farklı olayların yaşanmasına sebebiyet verdi. Özellikle çocuğu olan blogger’ların, çocukları üzerinden paylaşım yapması birçok tepki aldı ve almaya devam ediyor. Peki, sosyal medya ve sosyal medyada “kullanılmak” çocuk psikolojisini nasıl etkiliyor?
Uzmanlar, sosyal medyada dikkat çekmek ya da para kazanmak için bir obje gibi kullanılan çocukların ruh sağlığı kapsamında olumsuz etkiler olduğunu öne sürüyor.
Doğduğu andan itibaren kameraların ve sosyal medyanın önünde olan çocuk, bu ilginin içinde boğuluyor, boğuluyor ve gün sonunda sönen bir sabun köpüğü gibi psikolojik olarak kendini değersiz hissediyor. Bu durum, çocuğun ilerleyen yaşlarına da etki ediyor.
Çocuk ve annelik üzerinden ticari kâr sağlamak, bebeğin anne karnında büyümesiyle başlıyor. Gebelikte hamile giyim markaları, bebek dünyaya geldiğinde bebek bezi, bebek malzemeleri markaları… Influencer marketing yapmaya yani sosyal medya fenomenleri üzerinden reklam yaptırmaya yer arıyor.
Ancak son zamanlarda artan çocuk kaybolma vakaları üzerine EGM, çocukların fotoğraflarının ve isimlerinin sosyal medyada paylaşılması konusunda herkesi uyarmıştı.
Çocuğunun fotoğraflarını, videolarını sosyal medyada paylaşarak yüz binleri gülümseten, paralar kazanan, akraba yorumlarına cevap yetiştiremeyen anneler dikkat! Bir anda soluğu mahkemede alabilirsiniz.
Daha önce İtalya’da sosyal bu doğrultuda bir olay yaşanmıştı. 16 yaşında bir çocuk, izinsiz fotoğraflarını paylaştığı gerekçesiyle annesi dava etti.
Bir Daha Paylaşırsa 10 Bin Euro Tazminat…
16 yaşındaki genç çocuk, annesine defalarca söylemesine rağmen annesi fotoğraflarını ve kendisiyle ilgili yorumları sosyal medyada paylaşmaya devam etmişti. Çocuk en sonunda dayanamayarak çözümü hukuksal yollarda aramak adına mahkemeye başvurdu. Yapılan dava sonucu çocuğun lehine sonuçlandı. Anne, çocuğun fotoğraflarını silmek zorunda kaldı. Bir daha paylaşırsa annenin çocuğuna 10 bin Euro ödemesi kararlaştırıldı.
Küçük Yaştaki Çocukların Toplumsal İmajı Ve Özel Hayatı
Bu ve benzeri tüm olaylar küçük yaştaki çocukların toplumsal imajının ve özel hayatının gizliliğinin korunması ilkesiyle bağdaşıyor.
Türkiye’nin Sosyal Medya Anneleri
Bu olayların benzeri son zamanlarda Türkiye’de de yaşanmıştı. 174 bin takipçiyle her gün çocuklarının fotoğraflarını paylaşan bir fenomen anneye, boşanmak üzere olduğu eşi; “Çocuklarımı reklam malzemesi yapıp para kazanıyor, istismara davetiye çıkarıyor.” diyerek davalık etmişti. Çocuk istismarına davetiyle suçlanan anneye baba tarafından velayet davası açılmıştı.
Mahkeme, “Çocuklarım üzerinden takipçi kazanıyor.” diyen babayı haklı bulmuş ve dava bitene kadar çocukların velayetini anneden almıştı. Bunun yanı sıra anneye çocuklarının fotoğrafını paylaşma yasağı da getirmişti.
Pedagoglardan Uyarı…
Bugün Türkiye’de de anne-babalar tarafından yürütülen sosyal medya hesapları mevcut. Çocukları üzerinden reklamlar yapan, para ve takipçi kazanan ebeveynler; “çocuk istismarına davet” olarak nitelendiriliyor. Özellikle blogger annelerin bu hususa dikkat etmesi gerekiyor. Pedagogların açıklamalarına göre bu durum çocukların psikolojik sağlıklarına da zarar verebiliyor.