Köpek ısırdı ne yapmalıyım? | Bugün Dünya Kuduz Günü!
HaberSağlık

Köpek ısırdı ne yapmalıyım? – Bugün Dünya Kuduz Günü!

Gerekli önlemlerin alınması gereken ciddi bir konu kuduz. Bugün ise Dünya Kuduz Günü.

Louis Pasteur Bulmuştu…

Louis Pasteur

Kuduz aşısını Fransız mikrobiyolog ve kimyager olan Louis Pasteur icat etmiştir. Bu icadı, Pierre Paul Emile Roux ile çalışmalar yaparak meydana getirmiştir. Geliştirdiği aşıyı ilk önce tavşanlar üzerinde denedi. O zamana kadar kuduz, doğrudan ölümcül bir hastalıktı ve bir köpek ısırdığında insanlar kuduzsa ölümden kaçamıyordu. Oldukça can sıkıcı bir durumdu.

Dünya Kuduz Günü

6 Temmuz 1885 tarihinde köpek tarafından ısırılan Joseph Meister ismindeki bir çocuğa ilk kez bu aşı uygulanmıştır. Daha sonra 9 yaşındaki çocuğun sağlık durumu iyiye gitti ve 3 ay sonrasında ise sağlığına tamamen kavuştu. Peki bu aşının şifası ilk kez 6 Temmuz’da yapılmaya başlanan bir çalışmayla olmasına rağmen neden bugün yani 28 Eylül’ü Dünya Kuduz Günü ilan ediyoruz? Bunun da sebebi icadın sahibi Louis Pasteur’un ölüm yıl dönümü olması. 28 Eylül 1895’te dünyaya önemli bir değer katan bu kişiyi anmak için güzel bir gün oluyor.

Hemen korkma! Konumuz kuduz. Peki Nedir Kuduz?

Kuduz

Şüpheli her ısırık sonucu aşı olmak zorundasın diye bir durum yok. Sokaklardaki başıboş hayvanlar kuduz hastalığı için en büyük tehlike ihtimalini arz edenler olmaktadır. Bu yüzden bu hayvanların toplu olarak aşılanması çok önemlidir. Eğer belediyenizin bu işe el attığını biliyorsanız içiniz daha rahat olabilir.

Kuduzun kuluçka süresi 1 ile 3 ay arasında değişir. Yüz, boyun gibi yerlerden ısırılmak, daha çabuk yayılan problemlere sebep olur. Başta ısırıldın, kaale almadın, ancak şu belirtiler başlıyorsa aman dikkat.

Bu Belirtilerde Varsa, Önlem Almana Gerek Var!

baş ağrısı

*Hava ve sudan fazlasıyla etkilenme

*Nefes alamama sıkıntıları

*Huzursuzluk ve çabuk sinirlenme.

Olay kas spazmı ve felce geçince hasta 3 gün içerisinde yaşamını kaybedebilir. Bu yüzden ısırılma noktasında ilk müdahale olarak ısırılan bölgeyi bol su ile, mümkünse alkollü su ile yıkamak suretiyle salyalar iyice temizlenmeli ve en yakın sağlık ocağına derhal başvurulmalı. Burada yaranın bakımı yapılır, tetanos aşısının yapılıp yapılmayacağına karar verilir ve açık yara ise yaranın kapatılıp kapatılamayacağı sonuca bağlanır. Isıran hayvanın cinsine ve durumuna göre de kişi aşılanma programına alınır.

Hepinize sağlıklı günler dileriz!

Buna da Göz At

Close
Close