Getir Uygulamasında Neler Oluyor | Disleksi Haftası | Özçekim
Haber

Kategori İsimleri Birbirine Girdi, Herkes Şoke Oldu: Getir Uygulamasında Neler Oluyor?

Geçtiğimiz hafta, market alışverişlerini ayağınıza getiren Getir uygulamasına giren kullanıcılar bir sürprizle karşılaştı. Kategori isimleri karışık ve farklı şekilde yazılıydı. Yoksa bu bir yazılım hatası mıydı?

Hayır, bu bir hata değildi. Aksine bilerek yapılmıştı. Kategori isimlerini okurken zorlanan kullanıcıları, kampanyalar bölümünde şöyle bir mesaj bekliyordu:

“Kategori İsimlerini okurken biraz zorlanabilirsin. Dislektikler bu zorluğu her an yaşıyor. 1-7 Kasım Disleksi Haftası’nda dislektik bireylere destek olmak için bir günlük getirmesi ücretlerini Türkiye Disleksi Vakfı’na bağışlıyoruz.”

Getir Uygulaması

Sosyal sorumluluk kampanyası şeklinde başlatılan bu proje, bu hastalığı ilk defa duyanları şaşırttı ve akıllara “Disleksi nedir?” sorusunu getirdi. Aynı uygulamada, bir de disleksiyi anlatan bir açıklama metni vardı:

Disleksi, zekâsı normal ya da normalin üstünde olan bireylerin, standart testlere göre yaş, zekâ düzeyi ve aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda okuma, matematik ve yazılı anlatım düzeyinin beklenenin önemli ölçüde altında olmasıyla tanımlanan bir öğrenme güçlüğüdür.

Disleksi Bir Hastalık Değil; Öğrenme Güçlüğüdür

Her Çocuk Özeldir

“Her Çocuk Özeldir” filmiyle farkındalık oluşturan disleksi, bir hastalık değildir. Tıbbı bir tedavisi olmamakla birlikte özel eğitimle silikleştirilebilir. Birçok ebeveynin bilmediği bu öğrenme güçlüğü, erken tanıyla daha çok silikleşebilir.

Bu öğrenme bozukluğu, kendi içerisinde disleksi, disgrafi ve diskalkuli olmak üzere 3’e ayrıır:

Disleksi, okuma güçlüğüdür. Okurken harfler karıştırılır, heceler atlanır. Harfler birbirine yakın gözükür. C-ç gibi harfler ayırt edilemez. Kelimeleri tersten okuyabilirler. Kendilerine göre bir okuma anlayışları geliştirirler. Bu sebeple okuduklarını anlamaları güçleşir.

Disleksi

Disgrafi, yazma güçlüğüdür. Okurken kendilerine has bir tarz geliştirdiklerinden yazarken de zorlanılır. B,d gibi birbirine benzeyen harfleri süreli karıştırılır Noktalama işaretlerine dikkat edilmez.

Disgrafi

Diskalkuli, aritmetik bozukluktur. Matematik işlemlerinde sorun yaşanılır. Sayılar tersten yazılır. 123 yerine 321 yazılabilir. Sayıları tanırken ve kullanırken zorlanılır. Ayrıca toplama, çıkarma, çarpma gibi işlemler de karıştırılır.

Diskalkuli

Tüm bunların dışında sosyal hayata adapte olurken de birtakım zorluklarla karşılaşılır. Ayakkabı bağlamak, düğme iliklemek, sağ-sol ayrımı, hafıza-hatırlama problemleri görülebilir.

Ünlü ressam Picasso da, ünlü boksör Muhammed Ali dislektikti. Ayrına NASA’da çalışan her iki kişiden birinin de dislektik olduğu söyleniyor.

Muhammed Ali

Einstein de dislektikti. Einstein: “Öğretmenim aklımın yavaş çalıştığını, asosyal olduğumu ve ölene kadar aptal rüyalarımın peşinde sersemce savrulacağımı söylüyordu.”

Einstein

Buna da Göz At

Close
Close