2 Nisan Otizm Farkındalık Günü - Önemi Nedir? | Özçekim
Haber

Fark Et, Kabul Et, Bizimle Yürü: 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü

Bugün 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” Tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve sorunlara çözüm bulmak gayesiyle Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında ilan edildi.

“Fark et, kabul et, bizimle yürü”

2 Nisan Otizm Farkındalık Yürüyüşü

2 Nisan’da tüm dünyada otizme dikkat çekmek ve toplumu bilinçlendirmek için birçok farklı çalışmalar yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bugün otizme dikkat çekmek amacıyla “Fark et, kabul et, bizimle yürü” sloganıyla birçok farklı etkinlik gerçekleştirecek.

Otizm Nedir?

Otizm

Otizm Spektrum Bozukluğu, doğuştan gelen karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Yapılan araştırmalar, otizmin beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bir sürecin sonucu oluştuğunu kanıtlar. Sosyal ilişkiler başarısızlık, dil-iletişim eksikliği, takıntılı davranış biçimleri, çevreden uzaklaşma gibi belirtilere sahiptir. Otizmin birçok çeşidi mevcuttur.

Her 68 Çocuktan Biri…

Otizm

Ne yazık ki her geçen gün, otizmin görülme sıklığı da artmaktadır. Otizmin görülme olasılıklarının dönem dönem artışı şu şekilde:

1985 -2500 çocukta bir

2001- 250 çocukta bir

2013- 88 çocukta bir

Günümüzde ise 68 çocukta bir

Belirtiler, Erken Tanı

Otizm erken tanı

Göz teması kuramama, kullanılan kelimeleri tekrarlama, yaşıtlarıyla iletişim kuramama, takıntılı davranışlar, nesnelere karşı aşırı ilgi, oyunlara ilgi duymamak, sallanmak, çırpınmak, çığlık gibi ani ve şiddetli tepkiler… Otizmin tedavisi ise erken tanı ile birlikte özel bir eğitim. Tanı ve eğitimle onların hayatlarına dokunmak, fark yaratmak mümkün.

Otistik Değilim. Ben Otizmli Bir Çocuğum. Herkes kadar farklı, herkes kadar aynıyım aslında.

Otizmli

*Habersiz Çekim

mavi ışık

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, dün akşamdan itibaren Türkiye’nin dört bir yanını otizmin simgesi olan mavi ışıkla aydınlatmaya başladı.

 

Buna da Göz At

Close
Close