Türkiye’nin efsane doktorlarından Profesör Doktor Mehmet Öz, ekibiyle birlikte yepyeni bir icada imza attı. Columbia Üniversitesi’ndeki ekibi ile birlikte yaptığı çalışmalar sonucu MitraKlip’i icad eden Doktor Öz ve ekibi böylelikle muhteşem bir işe imza da atmış oldular.
Ölüm Oranı %40 Azalıyor
Kalp sebepli ölüm oranlarını neredeyse yarı yarıya düşürecek olan bu icat sayesinde göğsü yarmaya da gerek kalmayacak. Fikrin aklına gelişteki ilk kıvılcım noktasını şöyle anlatıyor Mehmet Öz;
“1996’da Columbia Üniversitesi beni bir kongre için İtalya’ya gönderdi. O kongrede arkada otururken en sona iki konuşmacı kalmıştı. Biri bendim, benden sonra da İtalyan bir profesör konuşacaktı. Nazik olmak ve onu desteklemek için salonda bekledim. Adamın bahsettiği bir konu bana çok ilginç geldi. Mitral kapak, yani kalbin ortasında olan kapak, kalp yetmezliği hastalarında kan taşırmaya başlıyor. Halkın yüzde 15’inin kapağında hafif bir arıza vardır. Ama her zaman müdahale etmeyiz. Bu cerrah, kalp yetmezliğini tamir etmek için kalbi açıp tek bir dikişle mitral kapağı kapatmış ve başarılı olmuş. Uçakta ABD’ye dönerken konu aklıma geldi; eğer bu adam bütün göğsü açıp kalbi durdurduktan sonra tek bir dikiş atacaksa, bir zımbayla bütün o zorluğu yaşamadan o dikişi attırabilirim. Kasıktan stent yapacak gibi, kateter yoluyla zımbayı atabilir ve kapağı aynı şekilde tamir edebilirim.”
Sternum Testeresiyle Göğüs Kesmeye Son!
Açık kalp ameliyatları oldukça riskli. MitraKlip sayesinde açık kalp ameliyatına olan ihtiyaç ortadan kalkacak. Cihaz katater yardımıyla vücuda geçirilecek ve bunun ardından da mitral kapak tamiri yapılabiliyor olacak. Uçakta giderken fikrin aklına geldiğini belirten Öz, ilham aldığı fikrin ardından tam 20 sene çalışıp bunun için şirket kurduğunu belirtti ve bu icadla hastanede yatma oranının yarı yarıya düştüğünü, 600 hastada denendiğini ve ölüm oranının %40 azaldığını sözlerine ekledi.