Haberİlginç Bilgiler
Dünya Satranç Günü’ne Özel 10 İlginç Bilgi

“Satranç” adı zihinsel dayanıklılık, psikoloji, taktik gibi kavramları temsil eder. Satranç, çoğumuz için her zaman bir bilmece olmuştur. Popüler bir Japon yazarı Kazuo Ishiguro şöyle derdi: “Tıpkı satrançta olduğu gibi: Bir hareket yaparsınız ve elinizi çeker çekmez yaptığınız hatayı görürsünüz, paniklersiniz ama felaketin boyutlarını henüz bilmiyorsunuzdur.”
Satrancın bir spor olup olmadığı çok tartışılır. Ancak bir satranç müsabakası sonrası çok yorulmuş olmak oldukça olağan. Çünkü zihin gerçekten zorlanıyor. Bilhassa profesyonel mücadelelerde. O halde satranç hakkında bazı ilginç bilgileri paylaşalım. Başlıyoruz.
1.
Mümkün olan en uzun satranç oyunu 5,949 hamledir. Yani matematiksel olarak ancak en uzun oyun 269 hamle için sürmüş ve berabere bitmiştir.
2.
“Checkmate” kelimesi, İngilizce’de “Kral öldü” anlamına gelen “şah mat” kelimesinden gelmektedir.
3.
Bir Alman, Emanuel Lasker, tam olarak 26 yıl ve 337 gün ile en uzun süre şampiyonluk ünvanını koruyan isimdir.
4.
Bugün gördüğümüz modern satranç tahtası, Avrupa’da ilk defa 1090’da ortaya çıktı.
5.
Katlanır satranç tahtası 1125 yılında satranç oynayan bir rahip tarafından icat edildi. Kilise, rahiplerin satranç oynamasını yasakladığından, satranç tahtasını iki kitap gibi görünmesini sağlayarak sakladı.
6.
İlk yıllarındaki oyunculara “Rookies” denir. Bu isim, “Rooks” denilen eyleme geçmek için son satranç parçalarından geldi. Bu tabir çaylak olarak da adlandırılır ve basketbolda da kullanılır.
7.
İngilizce dilinde basılan ikinci kitap, Satranç hakkındaydı.
8.
Uzay ve dünya arasındaki ilk satranç oyunu, Nisan, 1970’de Soyez-9 ekibi tarafından yapıldı. Oyun berabere bittiyse de manşetlere çıkmayı başardı.
9.
Satranç aynı zamanda “Krallar Oyunu” olarak da adlandırılır, çünkü geçmişte çok uzun bir süredir sadece Nobel ve Krallar tarafından oynanırdı.
10.
Her üç formatta da Dünya Şampiyonluğunu kazanan satranç ustası (nakavt, turnuva ve maç) Hindistan’dan Vishwanathan Anand’dır.