Bugün yani 15 Ekim, farkındalığı arttırmak amacıyla “Dünya Beyaz Baston Günü” olarak kayıtlara geçmekte. Hepimiz bir engelli adayıyız. Kesilmesi gereken bir organımız yüzünden ampute kalma ihtimalimiz olduğu gibi, gözlerimizi de kaybedebiliriz. Sağlığın değerini iyi bilip, engeli olan kişilere de özenle yaklaşmamız gerekiyor. Beyaz bastonu bulanın da sonradan görme engelli olduğunu biliyor muydunuz? Hikayeye geçelim…
Beyaz Baston’un Bulunuşu
James Biggs, İngiliz bir fotoğrafçı… Bir gün kaza geçiriyor ve gözlerini kaybediyor. Yıl ise 1921. Ve beyaz bastonu kullanmaya başlıyor. Amacı, motorlu taşıtlardan korunmak. Beyaz yapmasının sebebi, sürücülerin rahatça algılayabilmeleri ve fark edebilmeleri. Yine de 1931 yılına kadar genel geçer kabul görmemiş, sonra oturmuştu.
Görme Engeliyle Gelen Özel Güçler!
Görme yetisi olmayan veya sonradan kaybeden kişilerde başka duyular daha da güçlenmeye başlıyor. Özellikle beyaz bastonu ile kendi yürüyen kişilerin motor becerileri çok güçleniyor, vücudunun organları çok sağlıklı oluyor ve sosyal etkinliklere daha fazla katılabiliyorlar.
Yapabilecekleri Meslekler
Görme engelliler de pek çok mesleğin içinde yer alabilirler. Bunlar avukatlık, gazetecilik, yazarlık, bilgisayar programcılığı, psikolojik danışmanlık, masörlük, öğretmenlik, santral operatörlüğü, müzisyenlik, seyyar satıcılık, çevirmenlik, anahtarcılık, montaj ve paketleme ve ticaret ve yöneticilik gibi mesleklere yönelebiliyorlar.
Empati İçin Özel Bir Müze
Turkcell Diyalog Müzesi, Eylül 2016’dan beri Metro Gayrettepe istasyonunda empati kurmak isteyenlerle buluşmaya devam ediyor. Karanlıkta Diyalog ve Sessizlikte Diyalog gibi konseptleri ile görme ve işitme engellileri anlamanızı sağlıyor. Hedefleri, saygı duymayı telkin etmek, önyargıların üstesinden gelmek, çeşitlilik ve farkındalıkları kabullenme, sosyal yaratıcılığı geliştirme gibi temel şeyler.
E-Kitaplar ve Farkındalık
Bunun dışında pek çok e-kitap uygulaması da dünya klasiklerinden popüler günümüz kitaplarına dek pek çok eseri dinleme şansları var. Storytel bu konuda çok başarılı bir uygulama. Ancak ücretsiz alternatifleri de internetten biraz aramak vasıtasıyla güzelce bulabilirsiniz.
Ve farkındalık… Hala metro istasyonlarında engelli vatandaşlarımız beklerken normal insanlar asansöre binebiliyor ve bunda hiçbir çekince görmüyorlar. Biraz empati ve farkındalıkla her şey daha doğru olacak…