İBB Şehir Tiyatrolarına 5 Ödül! | Özçekim
HaberKültür - Sanat

Darülbeydayi’den Şehir Tiyatrolarına: İBB Şehir Tiyatrolarına 5 Ödül!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Anadolu Tiyatro Ödülleri’nde ödüle doymadı. Gelin, farklı alanlarda beş ödül birden alan Şehir Tiyatroları’nın önce ödüllerine sonra da kuruluş, yükseliş hikâyesine birlikte bakalım:

Son Dönemde Birçok Oyun Kapalı Gişe Yapmıştı…

İBB Şehir Tiyatroları

İBB Şehir Tiyatroları, özellikle son dönemde yaptığı kapalı gişelerle dikkat çekmişti. Birçok oyununun biletleri tükeniyor ve oyunlarda yoğun ilgiden ötürü ekstra sandalye eklemeleri yapılıyordu. İBB’nin bu başarına ödül gecikmedi. Önce aralık ayında İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri’nde 5 ödül kazanılmıştı ve birçok farklı ödüle de layık görüşmüştü. Şimdi ise bu sene dördüncüsü düzenlenen Anadolu Tiyatro Ödülleri’nde Şehir Tiyatroları 5 farklı ödül aldı.

Yılın Tiyatro Belgeseli Yılın En İyi Projesi, Yılın Ana’dolu, Yılın Dramaturgu, Yılın En İyi Erkek Oyuncusu, Yılın Oyun yazarı dallarına ödüle layık görülen Şehir Tiyatroları; ödülüne Grand Pera Emek’teki törende kavuştu.

Osmanlı Güzellikler Evi

İBB Şehir Tiyatrolarının Tarihi Geçmişi: Osmanlı Güzellikler Evi

Darülbedayi

İstanbul Şehir Tiyatroları, 1914 yılında dönemin belediye başkanı Cemil Topuzlu’nun vermiş olduğu kararla açılmıştı. Sahnenin o zamanki adı, “Osmanlı Güzellikler Evi” anlamına gelen Darülbedayi-i Osmani idi. Darülbedayi, o dönemde eğitim amaçlı kullanılıyordu. Sınavla öğrenciler alınıyor, alanında uzman yerli-yabancı pek çok tiyatro adamı eğitimler veriyordu.

Tepebaşı Tiyatrosu…

Tepebaşı Tiyatrosu

Sonrasında Darülbedayi’nin çalışmaları uzun dönem Tepebaşı Tiyatrosu’nda devam etti. “Tatbikat Sahnesi” başlığı altında yapılan oyun çalışmaları beli bir profesyonelliğe erişince oyunlar farklı sahnelerde de sergilenmeye başladı. Artık ilk tiyatrolar Darülbededayi’de harekete geçiyor, Türk tiyatrosuna yeni oyun yazarları kazandırılıyordu.

Darülbedayi, Şehir Tiyatroları Olunca…

Darülbedayi - Şehir Tiyatroları

1931 yılında kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye’sine bağlandı. 1934 yılından sonra ise bugünkü adı olan “İstanbul Şehir Tiyatroları” adını aldı. İBB Şehir Tiyatroları, Türk tiyatrosu için tarihi bir adımdı.

Ve Bugün…

Şehir Tiyatroları

Bugün on sahnesi olan Şehir Tiyatroları, her gün 3000 civarında İstanbul seyircisine perdelerini açıyor. Bu sahneler: Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi, Fatih Reşat Nuri Sahnesi, Gaziosmanpaşa Sahnesi, Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Sahnesi, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi, Kâğıthane Sadabad Sahnesi, Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Sahnesi, Ümraniye Sahnesi’dir.

Oyunlar ve sahnelerle ilgili detaylı bilgi için tıklayın:  https://sehirtiyatrolari.ibb.istanbul/

Buna da Göz At

Close
Close