Haber
Çöpe Atarken İki Kere Düşün: TESK’ten Vicdan Sızlatan “Gıda İsrafı” Uyarısı
İçindekiler
Göster
Her şey dâhil oteller… Ağzına kadar dolu alışveriş arabaları… Bitmeyen yenisi alınan ekmekler… Yarım bırakılan taraflar… Gıda israfının boyutunu daha önce tüm ayrıntılarıyla düşünmüş müydünüz? Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu; hepimizin yerine düşünerek bu konuyu açıkladı. Sonuçlar, vicdanı sızlatacak nitelikte… İşte Tesk Başkanı Bendevi Palandöken’in AA’ya yaptığı açıklamalar:
“TESK, Gıda israfını önlemek amacıyla daha önce birçok proje geliştirmişti. Televizyon, radyo vb. platformlarda kamu spotu yayınlamış, okullarda öğrencilere bilgilendirmeler, seminerler yapmıştı. Ancak TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken “Yapılan tüm uyarılara ve alınan tedbirlere rağmen Türkiye’de gıda israfının önüne geçilemiyor.” dedi.
“Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de günde 4,9 milyon, yılda 1,7 milyar ekmek çöpe atılıyor.”
“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılan kampanyalar sayesinde günde 1 milyon 50 bin adet, yılda 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı. Sadece ekmek israfı azaltılarak yılda 2,8 milyar lira tasarruf sağlandı.”
“Türkiye’de bir yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapılıyor. Gıda israfını sıfıra indirmek için okul sıralarından başlayarak ülke genelinde kampanyalar yapılmalı ve kamu spotları oluşturulmalı.”
“Dünyada israf edilen 1,3 milyon tondan fazla yiyecek, 2 milyara yakın insanı doyurabilir. Bu yüzden besinleri tüketirken yiyebileceğimiz ölçüde satın almaya özen gösterelim.”
“Araştırmalara göre, her şey dâhil sistemiyle çalışan otellerde lokantaların 5 katı gıda israfı yapılıyor. Gıda israfının önüne geçmek için her şey dâhil sistemine de bir düzenleme getirilmeli.”