Haber
Çevre Yasası : Plastik Poşetler Artık Ücretli
Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Meclis’te kabul edilen düzenlemeyle plastik poşetler paralı hale getirilirken bisiklet yolları da imar planlarına dahil edildi. Yeni yasaya göre plastik poşetler en az 25 kuruşa satılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirdiği ücret her yıl güncellenecek.
Poşeti ücretsiz verenlere, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak.
Çöp poşetleri ne zaman paralı olacak?
Yasa uyarınca plastik alışveriş poşetleri tüketiciye en az 25 kuruştan satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren işyerleri, satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezasına çarptırılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurulacak komisyon her yıl bu ücreti yeniden belirleyecek. Çevre Bakanlığı alışveriş poşetlerinin ücretli olması için geçtiğimiz aylarda yönetmelik değişikliği yapmıştı.
Yönetmeliğin 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girmesi öngörülüyordu. Ancak artık yasal düzenleme esas alınacak ve yasanın Resmi Gazete’de yürürlüğe girmesinin ardından poşetler paralı olarak tüketiciye sunulacak.
Tükiye’de bazı firmalar ücretli alışveriş poşeti uygulamasına geçmeye başladı. Ancak ülke genelindeki uygulamanın yönetmelik doğrultusunda 1 Ocak’tan itibaren başlaması planlanıyor.
Resmi verilere göre Türkiye’de her yıl 25 milyar naylon poşet kullanılıyor ve kişi başına da 450 poşet düşüyor.
BELİRLİ AMBALAJLAR İÇİN DEPOZİTO ZORUNLU TUTULACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla belirleyeceği ambalajlar için depozito uygulanmasını zorunlu tutacak. Depozito kapsamındaki ambalajlı ürünlerin satış noktaları, depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlayacak.
Kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilecek. Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak komisyon aracılığıyla belirlenecek ve her yıl için güncellenecek.