Haber
Adalar-Fayton Durumunun Perde Arkası

Adalardaki fayton turlarının son bulması-bulmaması dönemi son zamanlarda sıkça gündeme gelen bir konuydu. Uzun zamandır sonuçlanması beklenen olayda gelinen son nokta hayvanseverlerin yüzünü güldürdü.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı açıklamaya göre artık adalarda elektrikli fayton kullanılacak. Yazlık ve kışlık olarak iki farklı modelde tasarlanan araçlar 12-16 yolcu kapasitesine sahip olacak.
Elektrikli fayton, önümüzdeki günlerde Kınalıada’da ilk tarifelerine başlayacak, ücret tarifesi ise İSTANBULKART ile entegre edilecek. Elektrikli faytonların işletmesi ise İSPARK tarafından yapılacak.
Peki, bakın olayın perde arkasında neler yaşanıyor?
Adalarda adeta bir gelenek, bir moda haine gelen fayton turu ada içi ulaşımı sağlıyor ve ada ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatıyordu. Ancak günde onlarca insanı taşıyan atlar yorgun düşüyor, ne yazık ki birçoğu da hayatını kaybediyordu. Sosyal medyada dolaşan videolar, bayılan, düşen atlar herkesin yüreğini burkmuştu. Bu durum hayvanseverleri harekete geçirmiş, fayton protestoları başlamıştı.
Daha önce de bu konu gündeme gelmiş, faytonların kaldırılmasıyla ilgili gerekli çalışmalara başlanmıştı. Yayılan haberler üzerine faytoncular tepki göstermişti.
Özgürlük…
Beklenen haber, cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Recep Tayyip Erdoğan, Yenikapı Miting Alanı’nda yaptığı konuşmada tüm tartışmalara son noktayı koydu: “Adalar’daki atları, faytonların boyunduruğundan kurtarıp özgürlüklerine kavuşturmak için bir çalışma yürütüyoruz.”
Bunun üzerine İBB’den elektrikli fayton açıklaması geldi. Açıklama üzerine Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal; “Biz atlarımızı vermeyi düşünmüyoruz, faytonlarımızın kalkmasını istemiyoruz.” dedi.
Faytonda Newyork Modeli Uygulaması?
Bir diğer öneri de fayton konusunda uzun zamandır araştırmalar yürüten isim Kınalı Platformu Sözcüsü Nurhan Çetinkaya’dan geldi. Nurhan Çetinkaya’nın önerisi ise Adalar için New York modelinin uygulanmasını öneriyor.
Çetinkaya Newyork modeli uygulamasını şu şekilde anlattı: “Ada içi ulaşımda en kısa mesafe 21 TL en uzak mesafe 79 TL. Faytoncular, adada ikamet eden adalıları çok cüzi bir ücret ile taşımalı. Faytonlar adaların nostalji yüzü olmalı, bunun için hem faytonlar daha hafif özel alaşımlı malzeme ile üretilmeli, yürüyüş takımlarına ilave edilecek kendinden şarjlı aparat ile torku yükseltip ata verdiği yükü azaltarak atların daha az yorulması sağlanmalı. Atların yaşam koşullarına ve çalışma saatlerine düzenleme getirmeli. Dünya standartı gün/9 saat. Bu kuralı aşılmamalı. Ayrıca faytoncuların ehliyet ve rutin kontrolleri yapılmalı, kılık ve kıyafetleri ada ve mesleki yaşam koşullarına göre düzenlenmeli, iletişim kursları ve pratik yabancı dil eğitimiyle kariyerleri yükseltilmeli.”
Adalar-fayton olayında karşıtlıklar devam etse de Kınalıada’da hizmete girecek elektrikli faytonlar sayesinde güzel gözlü, rapunzel saçlı atlarımız özgürlüklerine kavuştuğu için çok mutluyuz!