22 Mart Dünya Su Günü'nde Türkiye ve Su | Özçekim
Haber

22 Mart Dünya Su Günü’nde Türkiye ve Su

İçindekiler Göster

Bugün 22 Mart Dünya Su Günü. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1992 yılında Rio de Janerio’da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda dünyada suyun giderek artan öneminden dolayı her yıl 22 Mart’ın “Dünya Su Günü” olarak kutlanmasına karar verilmiş ve o gün bugündür 22 Mart, Dünya Su Günü olarak kutlanıyor.

Türkiye ve Su

Türkiye ve Su

Tema’nın geçtiğimiz yıl yayınladığı basın bültenine göre;

“Türkiye, sanıldığının aksine su zengini bir ülke değildir. Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8.000-10.000 m3 olan ülkeler su zengini, 2.000 m3’den az olanlar su azlığı çeken, 1.000 m3’ten azı da su fakiri ülkeler arasında kabul edilmektedir. DSİ’nin verilerine göre ülkemizin tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyeli yılda ortalama toplam 112 milyar m3’tür ve Türkiye, kişi başına ortalama 1.500 m3 ile su azlığı yaşayan bir ülkedir. Türkiye İstatistik Kurumu 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmektedir. Mevcut kaynakların tamamının bozulmadan korunduğunu varsaysak bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1.000 m3/yıl civarında olacağı söylenebilir.”

Tema; Türkiye’de su eksikliğinin bir ciddi bir tehlike olduğunu ve henüz suyun yönetimiyle ilgili temel ilke ve yöntemlerin çerçevesini belirleyen bir “su çerçeve yasası bulunmadığını belirterek böyle bir yasa hazırlanmasını uygun görüyor.

Su kaybının insan üzerindeki etkileri şu şekildedir;

Su kaybı

%1 oranında su kaybı: Susuzluk hissi, ısı düzeninin azalması, performans kaybı

%3 oranında su kaybı: Vücut ısı düzeninin iyice bozulması, aşırı susuzluk hissi

%4 oranında su kaybı: Fiziksel performansın %20 – 30 düşmesi

%5 oranında su kaybı: Baş ağrısı, yorgunluk

%6 oranında su kaybı: Halsizlik, titreme

%7 oranında su kaybı: Fiziksel aktivite sürerse bayılma

%10 oranında su kaybı: Bilinç kaybı

%11 oranında su kaybı: Vücut dirençsizliği, olası ölüm

%12 oranında su kaybı: %97 oranında ölüm

%15 oranında su kaybı: %100 ölüm

Neler Yapmalıyız?

– Bulaşıkları elimizde yıkamak yerine bulaşık makinesi kullanmalıyız. Elde yıkayacak isek de mümkün olduğunca az su ve deterjan kullanmalıyız.

suyu az harcamak

 

– Çamaşır ve bulaşık makinelerini içleri yarı boş iken değil tam dolu iken çalıştırmalıyız. Az lekeli çamaşırlar için kısa yıkama programlarını tercih etmeliyiz.

Çamaşır ve bulaşık makineleri

 

– Sebze ve meyveleri yıkarken suyu akıtmak yerine, bir kabın içinde yıkamalıyız. Bu yöntemle 4 kişilik bir ailenin 1 yılda 18 ton su tasarrufu sağlayabileceği belirtiliyor. (Bu yıkama suları daha sonra çiçekler için kullanılabilir.)

Sebze ve meyveler

 

-Araba, halı vb. yıkamalarla hortum ile su israfı yapmamalıyız.

Araba yıkamak

– Banyoda suyun ısınmasını beklerken suyu bir kovaya doldurmalıyız.

Banyo ve su

– Duşta kalma süremizi sadece 1 dakika azaltarak, kişi başına yıllık 18 ton su tasarrufu sağlayabiliriz.

Duşta kalma süreyi azaltmak

 – Sifonun bir kez çekilmesi ile ortalama 10 lt su harcanır. Gelişen teknoloji sayesinde, standart modellere göre %60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Bu modelleri tercih edebiliriz.

Sifon

– Yüzümüzü, ellerimizi yıkarken, dişlerimizi fırçalarken suyu akar vaziyette bırakmamalıyız. Böylece dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun (yılda 12 ton) korunmasına yardımcı olabiliriz.

Yüzümüzü, ellerimizi yıkamak

– Evde kullanılan temizlik malzemeleri atık sularla birlikte nehirlere karışıp su kaynaklarını kirlettiğinden içinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik maddeleri kullanmalıyız.

temizlik malzemeleri

– Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan, ancak su basıncını arttıran yeni sistemleri tercih etmeliyiz.

Musluklar

Dünya Su Günü’müz Kutlu Olsun!

Dünya Su Günü

Buna da Göz At

Close
Close