Gezi
Sultanlar Şehri Edirne Gezi Rehberi

İstanbul fatihi Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu, cihan devleti Osmanlı’nın 90 yıl başkentliğini yapan, tarihin en önemli anlarına tanıklık eden bir Sultanlar şehri: Edirne! Tarihin eşiği diyebileceğimiz bu şehri gezmek isteyenler buraya! Edirne’de nerede kalınır, ne yenir, nerelere gidilir, ne hediye alınır gibi soruların tamamını sizler için derledik; yetmedi bir de sizler için orayı gezerek detaylı bir video hazırladık, buyursunlar…
Edirne’ye Nasıl Gidilir?
Edirne’ye ulaşım her bölge ve şehir açısından oldukça kolay. Özellikle kara yolu ile Edirne’ye çok rahat ulaşım sağlayabilirsiniz. İzmir, Bursa, Ankara gibi büyükşehirlerden Edirne’ye düzenli olarak otobüsler mevcut. Bunun haricinde tüm şehirlerden otobüs veya özel araç ile şehre ulaşmak da mümkün. Bunun yanı sıra İstanbul’da yaşayanlar için Halkalı-Kapıkule demiryolunu kullanarak da şehre varılabilir. Ne yazık ki Edirne’de havalimanı bulunmadığından uçakla gelen yolcular, en yakın havalimanı olan Tekirdağ- Çorlu Havalimanı’nda inmeli.
Edirne’de Nerede Kalınır?
Tarihi sebebiyle çok fazla turist ağırlayan Edirne’de kalacak yer seçimi yaparken biraz zorlanabilirsiniz. Bizden tavsiye, kalacağınız yeri kesinlikle gitmeden önce ayarlamanız. Öncelikle kalacağınız yeri seçerken hangi etkenleri göz önünde bulunduracağınız önemli. Bütün gün gezip akşamları başınızı sokacağınız bir yer mi istiyorsunuz yoksa şehrin tarihi dokusunu üzerinde taşıyacak ve penceresinden baktığınızda size bütün güzelliğiyle Edirne’yi gösterecek güzel bir yer mi? Eğer akşamları yorgunluğunuzu atacak bir yer size yetecekse günlük evleri ve pansiyonları tavsiye edebiliriz. Ancak şehri temsil eden güzel bir yerde kalmak isterseniz Meriç Nehri, Selimiye Camii gibi tarihi mekânların etrafına kurulan butik otellerde kalabilirsiniz.
Edirne’de Gezilecek Yerler
Edirne, gezilecek yerler açısından size adeta tarihin kapılarını aralıyor. Edirne deyince akla ilk olarak elbette Selimiye Camii geliyor. Cihan Devleti Osmanlı’yı yansıtan bir simge olduğu söylenen, muhteşem kubbesi, heybetli görüntüsü ve kudretiyle Selimiye! Büyük mimar, Mimar Sinan’ın ustalık eseri… Şehre varır varmaz merkezde sizi tüm heybetiyle karşılayacak bu güzel cami. Selimiye Camii dışında Edirne’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken Eski Cami, Üç Şerefeli Camii ve Muradiye Camii vardır. Bir Camiler Şehri olarak da adlandırılabilecek Edirne’de bu camileri mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.
Camiler haricinde Edirne’yle bütünleşmiş diğer bir yer kesinlikle Meriç Nehri Köprüsü’dür. Havza alanı 3 farklı ülkede bulunan ve güzelliğiyle, suyun üstündeki yansımalarıyla herkesi büyüleyen Meriç Nehri’ne merkezden minibüslerle çok rahat ulaşabilirsiniz. Meriç Nehri Köprüsü’nün birazcık ilerisinde ise Lozan Barış Antlaşması’nın eşsiz simgesi Karaağaç bulunuyor. Mesire yerleri, gezmeye doyulmayacak yolu, çevresindeki minimal evlerle Karaağaç’a uğramadan oradaki Lozan Anıtı’nı ve müzesini görmeden dönmemenizi öneririz.
Edirne’de uğramanız gereken diğer bir yer ise kesinlikle Sarayiçi olmalı. Meşhur Kırkpınar Güreşleri her yıl Sarayiçi’nde yapılıyor. Sultanların ve şehzadelerin sık sık uğrayıp talim yaptıkları yer olan Av Köşkü’ne de mutlaka uğrayıp saray kalıntılarına bakmalısınız. Burada dolaşırken tarihin içinde dolaştığınızı hissetmeniz çok normal.
Bunun haricinde bu tarihi şehirde birçok da müze bulunuyor. Bu müzeleri de ziyaret etmenizi öneririz. Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Edirne Kent Müzesi, Selimiye Müzesi, Osmanlı Mezar Taşları Sergileme Alanı ve benzeri birçok müzede Osmanlı’nın 90 yıl başkentliğini yapan bu şehrin hatıralarını görebilirsiniz.
Edirne’de Ne Yenir?
Edirne’de ne yenir sorusunu sorduğunuz her yerden aynı cevabı almanız çok olası: tava ciğeri! Edirne’ye gidip de tava ciğeri yemeden dönerseniz bunu sakın kimseye söylemeyin. Namı tüm Türkiye’yi saran ciğercilerin başında Ciğerci Aydın gelir. Ama Ciğerci Aydın haricinde Ciğerci Niyazi, Ciğerci Kazım gibi ciğercilerinden de çok lezzetli ciğerler yiyebilirsiniz.
Bunun haricinde Edirne’de güzel kahvaltı yapabileceğiniz birçok mekân mevcut. Özellikle de Karaağaç’taki tatlı kafeler; kahvaltı seçenekleriyle gözünüzü de midenizi de doyuracaktır. Bunun haricinde farklı, değişik ve köy tadında bir kahvaltı yapmak isterseniz de Sarayiçi’ndeki 4.Mehmet Av Köşkü’nde içi sobalı, bahçesi Av Köşkü’ne açılan bir mekânda kahvaltı edebilirsiniz.
Edirne’de özellikle hediyelik bölümlerinde sıkça pastane ürünleriyle karşılaşacaksınız. Çünkü burada badem ezmesi ve Edirne kurabiyesi( un kurabiyesi) meşhurdur. Taze taze yemeyi ihmal etmeyiniz.
Edirne’den Ne Hediye Alınır?
E, yedik içtik gezdik; şimdi sıra sevdiklerimizde elbette… Sevdiklerimize gittiğimiz her yerden genellikle o şehri simgeleyen bir biblo, süs, magnet alırız. Aynı şekilde Edirne’de de Selimiye’yi, Meriç’i, Karaağaç’ı simgeleyen hediyelikler alabilirsiniz. Bunun için Bedesten ve Ali Paşa Çarşıları tam sizlik!
Bunun yanı sıra Edirne’den sevdiklerinize badem ezmesi, bademli kurabiye, ünlü Edirne kurabiyesi de götürebilirsiniz.
Edirne’de Yaşam
Edirne’nin canayakın insanlarını, şehrin içerisindeki temiz, yeşil havayı ilk görüşte çok seveceksiniz. Şehrin içindeyken bile küçük bir kasabayı anımsayacak ve asla hiçbir yere acelesi olmayan insanları görünce mutlu olacaksınız. Size minik bir öneri, burada kaldığınız zamanlarda sabahları erken kalkıp biraz yürüyün ve mümkünse kış aylarında giderseniz sıkıca giyinmeyi ihmal etmeyin. Çünkü gidince anlayacaksınız ki soğuk hava kesinlikle Balkanlardan geliyormuş. Ayrıca minibüs kullanırken yanınızda bozuk para bulunmasına özen gösterin çünkü şoförler asla para bozmuyor ve insanlar size kart basmak için adeta yarışa giriyorlar… Ne güzel şehir bea!
İşte Özçekim’in 2. Sayısında yaptığı Edirne gezisi: