Gezi
Sultan Ahmet Camii’nin Bilmeniz Gereken 7 Özelliği

Türkiye’de ulaşımın bel kemiği, trafiğin vazgeçilmezi, istediği yerde durup istediği yerde kalkan özgür ruhlu biricik minibüslerimiz. Onlara binmek için pek çok geçerli sebebimiz yok mu sizce de?
1. Camii’nin Tarihçesi
17.Yüzyılın önemli eserinden biri olan Sultanahmet Camii, Sultan I.Ahmet’in emriyle dönemin asıl mimarı Sedefkar Mehmet Ağa tarafından Mimar Sinan’ın yapı anlayışı içinde inşa edilmiş bir şaheserdir. Yapımı 7,5 yıl süren camiinin yapımına 1609’da başlandı ve 1617’de tamamlandı.
2. Neden Blue Mosque?
Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca Mavi Camii (Blue Mosque) olarak adlandırılır. İçinde 23 bin adet İznik çinisi bulunmaktadır, bunlar 50 ayrı çeşitten oluşmaktadır.
3. Sultanın Toprak Taşıması
Sultan I.Ahmet camiinin tüm yapım aşamalarıyla özel olarak ilgilendi. 1610’daki törende Evliya Çelebi bu durumu şu şekilde anlatır:
“Cümle üstad mimar ve mühendisler toplanip, Üsküdarli Mahmut Efendi’nin ve üstadimiz Evliya Efendi’nin dualari ile esasinin kazılmasına başladı. Evvela Sultan Ahmed Han, eteğine toprak doldurupp, ”Ya Rab! Ahmed kulunun hizmetidir, kabul eyle” deyüp, amelelerle birlikte temelden toprak taşıdı.”
4. Külliyenin İçindekiler
Cami, Medrese, Daru-l Kurra, Muvakkithane, Sıbyan Mektebi, Arasta, Hamam, İmaret, Darü’ş-şifa ve Türbe’den oluşan külliyenin merkez yapısı olup bir dış avluyla çevrelenmiştir.
5. Hünkar Mahfilinin Güzelliği
Padişahların ibadeti için oluşturulmuş özel mekânlardan olan hünkar mahfili, Sultan Ahmet Camii’de altın yaldızlı çinilerin sedef kakmalı kapısı ve ince duvar işlemesiyle bir başyapıttır.
6. Altı minareli Camii
Altı minaresi olan ilk camidir. Minarelerin dördü üçer ikisi’ de ikişer şerefelidir. Bu caminin inşasından evvel altı minareli cami yalnız Mekke Camii olduğu için şerefini muhafaza etmek üzere Mekke camiine yedinci olarak bir minare ilave edilmiştir.
7. Evliya Çelebi’nin dilinden Sultanahmet Camii
Evliya Çelebi, Sultanahmet’teki avizelerin, yapıldığı yıllarda, oradaki çiniler kadar güzel ve değerli olduğunu söyle anlatır: ”…Bu camide asılı avizeler yüz Mısır hazinesi değerindedir. Çünkü Sultan Ahmed Han, ecdadından beri toplanan kıymetlı eşsiz cevahirleri, dört diyardan gelen çok değerli hediyeler buraya koymuştur..Mesela, Habeş veziri Cafer Paşa camiye altı adet zümrüt kandil göndermiştir ki, herbir kandil altışar okka ağırlıkta idi…”