3.Sayı
“Raf” Şarkısıyla Dünya Listelerinde: Deeperise

Deeprise, 2017’ye Damgasını Vuran Raf’ı Anlattı
Bu yıl her yerde Raf çaldı, herkes Raf’ı dinledi.
Öyle çok sevildi ki, İngilizce versiyonuyla ünü dünyaya yayıldı.
Raf; Rusya’da, Hindistan’da ve Balkanlarda müzik listelerinde ilk sıralara yükseldi.
Youtube’da milyonlarca kez tıklandı. Sadece sosyal mecralarda paylaşılarak çığ gibi büyüdü.
Herkes bu farklı şarkının nereden çıktığını merak ederken, kimileri Raf’ı yabancı bir şarkının Türkçe uyarlaması sandı.
Ancak bu büyük başarının arkasında çok genç bir müzisyen var: Deeperise, gerçek adıyla Mücahit…
İşte, yılların müzisyenlerinin yapamadığını yaparak dünya hiti olmaya aday bir şarkı yapan Deeperise’tan Raf’ın merak edilen hikayesi…
Bize birazcık kendinizden bahseder misiniz?
27 yaşındayım aslen Mardinliyim. Gökova’da büyüdüm. Yaklaşık 14 yaşımda çalışmaya başladım daha sonra 18 yaşımda profesyonel DJ’lik kariyerim başladı. Daha sonra prodüksiyon aşamasına geçtim. Parça üretimlerine devam ettim.
Neden DJ’lik?
Bir kere işin içine girdin mi kurtulamıyorsun. Ben en tabandan geldim. 14 yaşında komi olarak işe başladım. Daha sonra Dj yardımcısı sonra Dj oldum sonra da prodüksiyon aşamasına geçtim. Kimse bize bir müzik bilgisi öğretmedi zaten. Hepimiz videolardan izleye izleye belli bir yere geldik. Ama yetenek olmadan video izlesen de bir şey fayda etmiyor.
Jabbar ile nasıl bir araya geldiniz?
Jabbar ile ikimiz de zaten Marmaris’te oturuyoruz yani orada yaşıyoruz. Bir ortak arkadaşımız bizi tanıştırdı. İkimiz de müzisyen olduğumuz için arkadaşlığımız iyi gitmeye başladı. Daha sonra bu şekilde projelerle devam ettik.
Raf şarkısı nasıl ortaya çıktı?
Raf şarkısının ortaya çıkış hikâyesi yine ortak arkadaşlarımız tarafından geldi bana. Projenin akustik yani sadece gitarla söylenen bir versiyonu vardı. Onun deep house tarzına yakışabileceğini bana iletti kendisi. Daha sonra Jabbar ile birlikte yani gerçek ismi ile Mücahit ile birlikte oturduk ve projenin yapım aşamasını geçtik. Yaklaşık 2 ay sürdü ve bu sürenin sonunda projeyi bitirmiş olduk. Free download olarak, hiçbir ticari gelir elde etmeden platformda paylaştık. 2 günde çok yüksek tepki alınca projeyi daha kaliteli bir firma ile daha doğru dinleyici ulaştırabilmek adına geri çekmek zorunda kaldık. Sonrasında single olarak klibi ile birlikte çıktı.
Raf’ın bu kadar beğenileceğini tahmin ettiniz mi?
Açıkçası tahmin etmiyordum. 10 yıldır üretim yapıyorum her yaptığım parçayı kendi soundunda ve özgün yapmaya çalışıyorum. Buna bir şekilde talep olup olmayacağına karar veremiyorsun. İnsanlara sunuyorsunuz insanlar beğenirse onun üzerinden etkileşim yapabiliyorsunuz ama Raf’ı da gerçekten yaptığım diğer projeler gibi yaptım. Daha sonra ne olacağını hep birlikte görmüş olduk.
Türkiye’den ve dünyadan nasıl tepkiler aldınız?
Öncelikle Türkiye’de Raf çıktıktan bir ay sonra tepkiler gelmeye başladı yani artık sosyal medya üzerinden ilk yorumları bir ay sonra almaya başlamıştım. Sonrasında telefonlar daha fazla çalmaya başladı. Dj teklifleri daha fazla gelmeye başladı. Bu zaten Raf’ın ilerleyişini gösterdi bana. Dünya çapında parçanın ilerlemesi için belli bir zamana ihtiyaç vardır çünkü Türkiye gibi ufak bir mecra değil. Yaklaşık 5.aydan sonra dünyadan da güzel tepkiler gelmeye başladı. Hindistan’da listelere girdik. Yine Rusya’da, Polonya’da listelere girdik. Şu anda Bulgaristan’da hala liste başı sayılırız.
Türkiye’de yurt dışına açılan bir şarkı yapmak zor mu?
Türkiye’de aslında öyle yetenekler var ve doğru adımlarla bunu başarabilirler. Neden zor dersek çünkü Avrupa sounduna ayak uydurmanız ve oradaki insanlara projeyi sevdirmeniz gerekiyor. Böylece şarkı hem Türkiye’deki hem Avrupa’daki insanlara aynı oranda hitap edebilir. Deep house aslında Avrupa Londra kökenli müzik türüdür. Biz deep house ile Türkçe’yi birleştirdik. Türkiye’de yapılan normal bir iş gibi yapmadık, sıfırdan Türkçe deep house tarzında yeni bir sound oluşturduk. Ama bu Avrupa için olağan bir soundu sadece doğru yapabilmek önemliydi.
Raf’ın bu kadar sevilmesini neye bağlıyorsunuz?
Rafın sevilmesi ilk olarak sözleriyle ilgili. Alışılmışın dışında sözleri var. Beste ise Avrupa soundu olduğu için daha çok için ilgi çekti. Pek çok insan elektronik müzikle ilgili bir iletişim kurma aşamasında şu dönemde. Bunda Raf’ın önemli bir yeri oldu. Dünya çapında da baktığımızda şu anda çok büyük Dj’ler eski IDM soundlar değil de deep hause üretimlerine geçmiş bulunmakta. Böyle olunca Raf’ta ilgi topladı. Ama en önemlisi özgün olması, Raf’ın sevilmesini en fazla özgünlüğüne bağlıyorum.
Tarzınızda değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz?
10 yıldır yaptığım müzik bu ve hep bu tarzdan devam etmek istiyorum. Türkiye’ye de bu soundu aşılamaya çalışıyoruz. Mahmut Orhan da Burak Yeter de öyle… Bu sound olursa belki müzik piyasasında daha kaliteli işler yapabiliriz diye düşünüyorum. Pop bir müziğe yönelemem onun matematiğini bilmiyorum benim işim değil.
Dijital ortamlar sanatçılara ne gibi avantajlar sağlıyor?
Eskiden müzik sektörüne baktığımızda Unkapanı’ndan başlardı. Plakçılık, kasetçilik… Şimdi ise her şey dijital üzerinden piyasaya sürülebiliyor. Dijital üzerinden artık her şeyi yapabiliyorsunuz. Taksi çağırabiliyorsun, fatura ödemesi yapabiliyorsun… Doğal olarak müzikte artık sadece dijital ortamda yayılıyor. Müziği dijitalde belli bir ücret ödeyip çok daha rahat şekilde dinlenilebilir hale getirebiliyorsun. Sanatçılar için de çok büyük faydası var. İnsanlar daha çabuk projelere ulaşabiliyor.
Birlikte çalışmak istediğiniz müzisyenler var mı?
Tabii ki aklımda sanatçılar var. Gökhan Türkmen… Onunla çalışmak isterim. Sıfır bir proje yapmak isterim ama bu ilerleyen dönemlerde olabilecek bir şey. Geçmişe baktığımızda bizim zaten Mahmut Orhan ile bir projemiz var ama eskiden no name olduğum için kimse bilmiyordu.
En büyük hedefiniz nedir?
Türkiye değil de dünya çapında daha büyük bir hit yapmak istiyorum.
Başarı için imkân mı yetenek mi daha önemli?
Kişisel fikrim, yetenek… Yaptığımız bir iş doğru ise zaten doğru insanlara ulaşıyor.
Önümüzdeki dönemde ne gibi çalışmalarınız var?
Önümüzdeki dönemde şuanda bitmiş bir proje var. 15 ocak gibi bitmiş olacak klip çekimleri de 24 ocak da başlayacak.
Özçekim okurlarına neler iletmek istersiniz?
Daha istikrarlı, tuttuğunu koparan bir yeni nesil geldiğine inanıyorum. Tek yapmaları gereken daima istikrarlı olmak ve vazgeçmemek! İlk denemede olmayabilir ama bunun ikincisini, üçüncüsünü deneye deneye kendini geliştiriyorsun. Her şeyin tek sırrı çalışmak ve istikrar.