Doğadaki En Cüsseli Hayvan Olmamasına Rağmen Aslanı Ormanlar Kralı Yapan Ne? | Özçekim
İlginç BilgilerYakın Çekim

Doğadaki En Cüsseli Hayvan Olmamasına Rağmen Aslanı Ormanlar Kralı Yapan Ne?

Kedigiller ailesinin bir üyesi olan Aslan, ailenin kaplandan sonraki en büyük ikinci kedisidir. Tarih boyunca Dünya’nın birçok yerinde bulunan bu heybetli hayvanların, zamanla yaşam alanlarının işgal edilmesi ve insanlar tarafından zarar görmeleri, nüfuslarında ciddi bir azalma meydana getirmiştir.Aslanlar, diğer kedilere göre aşırı sosyaldir. Gün boyunca uyumayı tercih etseler de avlanmayı yalnız başlarına değil sürüyle beraber yaparlar. Bu sürüyle hareket etme mantığı, doğadaki tüm hayvanlar için çok tehlikelidir. Herhangi bir hayvan tek başına bir aslanı avlayamazken, sürü olarak hareket eden aslanların avlayamadığı hayvan bulunmamaktadır. Bu gruplarda çoğu aslan dişiden oluşur. Genellikle birkaç aslan erkektir.Görüntüleri de oldukça asil bulunan aslanların özellikle erkek olanları tarih boyunca ilgi görmüştür. Yelesi ile kolayca ayırt edilen erkek aslanlar, genelde insanların hayatında en fazla tanınan yüz hatlarına sahiptir. Öyle ki dikkat çeken yelelerinin de etkisiyle erkek aslan çizimleri, tarih boyunca insanların eserleri arasında her zaman kendine yer bulmuştur. Pençeleri ve dişleri aslanın ölümcül silahıdır. Aslanların dişlerinin işlemediği hayvan çok azdır. Zorlandığı olsa da çene basınç gücüyle dişleri avlarının derilerini delip geçer. Aslanların pençeleri de geniştir bu yüzden yere basışları da oldukça sağlamdır. Bir aslan pençesi herhangi bir insanı tek vuruşta ağır yaralayabilir hatta öldürebilir.Liderlikle ön plana çıkan aslanlarda, yönetime saygı esastır. Sosyal gruplar içinde bir lider aslan vardır ve bu aslanın liderliği ortalama 4 yıl sürer. Lider aslan başka bir aslan gurubunun lideriyle giriştiği kavgada galip gelirse grubunu büyütür aksi takdirde mağlup olarak grubunu bırakıp gitmek zorunda bile kalabilir. Bu birlik ve beraberlik aslan grubunu karşı konulması zor bir güç haline getirir.Yeleleri yüzünden kamuflaj şansına sahip olmayan ve çok hızlı hareket edemeyen erkek aslanlar nadir avlanırlar ve bu şansı boşa harcamamak için tüm gücünü göstermek zorundadırlar. Yani av sırasında kaçırma lüksü neredeyse yoktur. Bu yüzden avını kaçırmamak için gücünü sonuna kadar kullanır.Genelde geceleri avlanan aslanlar gündüzleri biraz tembel halde bulunur. Gündüzleri yaptıkları bu dinlenmeyi gölgelik, serin yerlerde yaparlar. 24 saatin yaklaşık 20 saatini dinlenerek geçiren aslanlar bu şekilde av dışında çok az enerji sarf ederler.Tabi en etkileyici özellikleri, kükremeleri. Hava koşullarına ve bölgelere göre değişiklik gösteren kükremeler, 7 km ötesine kadar ulaşabilir. Av esnasında kükreme göstermeyen aslanlar, pusudaki aslanlarla iletişim için kısık sesle homurdanırlar.

Daha Fazla Göster
Close